Maja Kocijančič / Foto: FoNet/TV FoNet

Kocijančič: Parlament je za rasprave, protesti temeljno pravo

Portparolka u Evropskoj komisiji (EK) Maja Kocijančič izjavila je juče u Briselu da i za zemlje Zapadnog Balkana važi evropsko načelo da je “parlament mesto gde treba da se raspravlja” o političkim i drugim pitanjima.

“A kada je reč o protestima kojih smo svedoci u Srbiji, protesti su jedno od temeljnih prava, što mi podržavamo u tom kontekstu”, kazala je Kocijančič. Ona je time odgovorila na pitanje agencije “Beta” kako Evropska komisija gleda na to da je i opozicija u Srbiji odlučila da bojkotuje parlament, navodeći praktično iste razloge kao i opozicija u Albaniji koja je napustila parlament zbog kršenja vladavine zakona, upliva vlasti u pravosuđe i gušenja slobode medija i izražavanja. Predstavnica za medije Federike Mogerini istakla je da ne može da ulazi u svaku specifičnu situaciju u zemljama Zapadnog Balkana, jer su novinari na redovnom brifingu u Evropskoj komisiji tražili da se iznese stav EK prema zahtevima opozicionih stranaka i protestima koji se zbog kršenja demokratskih prava i normi održavaju u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori. Ona je naglasila da “ceo Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, ali za to je nužno da se sprovedu sve temeljne reforme”.

S druge strane, Ambasada SAD u Beogradu je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa o stanju demokratije u Skupštini Srbije i bojkotu skupštinskih zasedanja na koji se odlučio deo opozicije, odgovorila da je “pitanje eventualnog bojkota izbora i bojkota u Skupštini unutrašnja stvar Srbije koju bi trebalo u obzir da uzmu građani i čelnici Srbije. Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić prethodno je izjavio da SAD ne podržavaju odluku ovog političkog saveza da bojkotuju institucije, kao i eventualne vanredne izbore pod trenutnim uslovima. „SAD su utemeljene na načelu vlasti, čija pravednost počiva na saglasnosti građana, a demokratski legitimitet stiče kroz periodične slobodne i poštene izbore. Da bismo bolje razumeli srpsko društvo, susrećemo se s predstavnicima širokog spektra srpske politike i društva. Ohrabrujemo građane da u potpunosti učestvuju u svim aspektima demokratskog društva“, navedno je u odgovoru Ambasade SAD.