Vučić, Mogerini, Tači / Foto: FoNet/TV FoNet

Tači: Sporazum do kraja godine ili rizik od destabilizacije regiona

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da je dijalog za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom neizbežan i da postoji rizik od destabilizacije regiona, ako sporazum ne bude postignut ove godine.

„Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u zonu rizika da destabilizujemo region“, rekao je Tači u Prištini na konferenciji o dijalogu sa Beogradom, prenosi RTS. „Ovih dana u pismima Trampa i Pompea imamo jasnije uverenje da sporazum sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznavanje. Ne možemo imati veće garancije od reči i posvećenosti američke administracije za to“, istakao je Tači. Naglasio je da je došlo vreme da se ostavi animozitet koji je doveo do tragedije na Kosovu i ocenio da razgovori u Briselu neće biti laki. „Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos sa Srbijom koji se može postići samo kroz dijalog koji ima podršku SAD i EU. Došlo je vreme da neprijateljstvo ostavimo iza sebe“, napomenuo je Tači. On je, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, rekao i da je u poslednjih 12 meseci zabeleženo pogoršanje i nazadovanje u odnosima Kosova i Srbije. On je ukazao i da je održavanje statusa kvo u tim odnosima povratak unazad. Kako je rekao, sada je i potvrđeno da će SAD pomoći dve zemlje u postizanju sporazuma, koji će omogućiti recipročno priznanje i okončanje vekovnog neprijateljstva sa Srbijom. Naveo je da bi bio najsrećniji da se eksplicitno priznanje Kosova desi bez ikakvog dodatnog dijaloga, obostranog kompromisa ili uslova. On je, međutim, dodao da u politici pravda retko pobeđuje i da je potrebno veliko požrtvovanje i volja da se to desi. “Čekaju nas ne tako laki razgovori u Briselu sa srpskim vlastima. Isto tako, jasno mi je da moramo da budemo spremni da u insistiranju na recipročnom priznanju imamo sveobuhvatni sporazum sa Srbijom”, naveo je Tači. Na konferenciji „Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije“, u organizaciji Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj (RIDEA), predstavljeni su nalazi istraživanja javnog mnjenja oko konačne faze dijaloga, prema kojima 62 odsto ispitanih građana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

A ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, dan nakon što je njegova izjava da je zvaničan predlog Srbije za rešenje pitanja Kosova razgraničenje, kazao: “Ja nisam nikada rekao da je to zvaničan predlog koji je poslat u ime Srbije, nego je zvanično izneta kao jedna od ideja. Ako ste dobro pročitali ono što sam rekao N1 – da je to jedan od predloga koji je iznet i da smo otvoreni za druge predloge. Osim, naravno, naše osnovne platforme da je Kosovo pokrajina u Srbiji”.