Ivica Dačić / Foto: FoNet/MSP

Dačić: Razgraničenje zvanični predlog Srbije za Kosovo

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je zvanični predlog Srbije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova u dijalogu – “razgraničenje”.

On je posle skupa “Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana” u Beogradu u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa, rekao da će se, “ukoliko ova ideja ikada bude na stolu”, o njoj izjasniti dve strane. Prema njegovim rečima, pitanje gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine. S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Dačićeva izjava opasna i da podela po etničkoj liniji nije moguća. “Stav Dačića nije nov, samo je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podela, ali to je ono što je dovelo do tragedije na Balkanu”, rekao je Haradinaj, prenosi RTK2. On je istakao da je reč o opasnoj izjavi i ocenio da je podela po etničkoj liniji nemoguća i nerazumljiva na političkom nivou. Inače, predsednik Kosova Hašim Tači zalaže se za ideju o korekciji granice sa Srbijom, koja bi podrazumevala pripajanje Preševske doline Kosovu. Iako je kazao da je spreman da napravi neophodne kompromise radi postizanja “balansiranog sporazuma”, što je naveo i u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu, do sada nije javnosti rekao koji bi to kompromis bio sa kosovske strane. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući izjavu Ivice Dačića, izjavio da je on o razgraničenju govorio još pre godinu dana. “Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu, da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta”, rekao je Vučić na pitanje novinara.

Inače, Vučić je u avgustu prošle godine, tokom posete fabrici za preradu mesa u Šidu, izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu. “Ja se zalažem i to je moja politika, za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba”, rekao je Vučić, da bi sutradan kazao da je “o tome govorio više puta, a ne kako neki kažu, prvi put”. Podsetimo, iako je najavljivao da će predstaviti svoj plan o Kosovu to se do danas nije desilo. Tako je pre godinu dana, prošlog februara najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja prošle godine kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije. Krajem juna izjavio je da bi za Srbiju bio dobitak da dobije “jedan metar na Kosovu” gde, kako je kazao, “danas nemamo ništa”. A u septembru, tokom posete Kosovu, rekao je da rešenje nije na vidiku, ali da se “Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina”.