Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Poverenik pokrenuo postupak protiv REM

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora prema Regulatornom telu za elektronske medije (REM) povodom objavljivanja velikog broja personalizovanih adresa elektronske pošte podnosilaca prijava.

Ovo je objavljeno na “Tviter” nalogu Poverenika, kao i to da će o rezultatima nadzora javnost biti blagovremeno obaveštena.

Podsetimo, prijavu Povereniku uputio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), jer je REM objavio 189 imejl adresa osoba koje su podnele žalbu na spot SNS-a koji vređa učesnike protesta i opoziciju. Inače, na adresu REM-a stiglo je više od 900 prijava u okviru akcije “Probudi REM”, koju je “Crta” pokrenula povodom emitovanja promotivnog spota SNS-a van predizborne kampanje u okviru informativnog programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom. REM je doneo odluku da je emitovanje spota u skladu sa zakonom i odbacio sve prijave kao neosnovane. “Crta” je uputila apel Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine da preispita kvalitet rada REM-a zbog donete odluke, ali na sednici održanoj 13. februara Odbor nije razmatrao dopis “Crte”.