Foto: Crta

“Probudi REM – da saznamo da li je emitovanje spota SNS kršenje zakona”

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) organizovao je akciju “Probudi REM”, pozivajući građane da, budući da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom van predizborne kampanje emitovan spot SNS, pošalju prijavu Regulatornom telu za elektronske medije, kako bi se izjasnilo da li je zbog tog političkog oglašavanja prekršen zakon.

Kako se navodi, spot sa političkim sadržajem emitovan je na TV “Prva” 3. februara u 10:18 časova i TV “Happy” sutradan u u 21:50. “Pružalac medijske usluge je u terminu navedenom u prijavi emitovao promotivni spot koji sadrži eksplicitni politički sadržaj, političke poruke i ima politički uticaj na gledaoce (stavlja direktno u vezu određene političke aktere, njihovo ponašanje i proteste građana sa tajkunima, odnosno kriminalnim miljeom). Zakon o elektronskim medijima, sa druge strane, direktno zabranjuje u čl.47 stav 1 tačka 5 bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje: ‘…poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije’. Budući da u vreme emitovanja navedenog spota u Srbiji nisu raspisani izbori, odnosno nije bilo vreme predizborne kampanje, došlo je direktnog kršenja navedenog člana zakona”, ističe se u tekstu prijave i dodaje da je “emitovanjem navedenog spota koji sadrži politički sadržaj došlo i do kršenja člana 12 Zakona o oglašavanju koji propisuje da je prikriveno oglašavanje zabranjeno, kao i člana 14 istog zakona koji zabranjuje uporedno oglašavanje”. Podsetimo, SNS je objavila na svom sajtu, zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, spot u kome se ismevaju lideri opozicije Dragan Đilas i Vuk Jeremić i građanski protesti koji se održavaju širom Srbije.

A članica Saveta REM Olivera Zekić izjavila je za “Danas” da će delovi spota SNS o opoziciji i protestima nesmetano moći da se emituju na televizijama i pokrivalicama u prilozima ili vestima. “REM bi svakako reagovao u slučaju da je takav ili sličan spot emitovan u okviru vremena predviđenog za advertajzing, a pošto je emitovan u okviru priloga na vestima ili nekoj drugoj emisiji, to je deo uređivačke politike tih medija i nemamo na šta da reagujemo. Naročito u ovom slučaju, s obzirom da je spot emitovan kao vest da je jedna stranka napravila spot”, kazala je Zekić. Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je u spotu predstavljen kao tajkun koji od “tajkuna broj 1” ide po još novca za organizaciju protesta, rekao je za “Danas” da ne zna kome bi se obratio povodom uvredljivog spota. Na konstataciju lista da bi to mogao da učini REM, Đilas je odgovorio: “Da se obratim Oliveri Zekić da me zaštiti? REM-u koji ćuti na sve Pinkove, RTS-ove Hepije, Prve… već godinama? Na to što mi svakog dana crtaju metu na čelu? Od takvih zaštitu ne tražim. Ali bih im je sutra da sam u prilici dao. Nismo isti”, kazao je Đilas. Podsetimo, predstavnik organizacije “Transparentnost Srbija” Zlatko Minić izjavio je da je evidentno da su televizije koje su emitovale spot SNS o opoziciji i protestima u Srbiji prekršile Zakon o elektronskim medijima zbog čega bi trebalo da reaguje REM.