"Crtina" konferencija / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Nema demokratije kada populističke vođe tvrde da su svi drugi izdajnici”

Učesnici međunarodne konferencije “Civilno društvo za odgovornu vlast”, koju je organizovao Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), ocenili su da je demokratija i u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom u krizi, ali da to ne znači da ona ima alternativu.

Predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL) Filipe Markeš rekao je da je pitanje koju reformu primeniti kako bi demokratija postala bolja. On je ocenio da je sudska vlast od sve tri grane vlasti najranjivija i da bi je trebalo braniti, jer bez nezavisnog sudstva koje će štiti pojedinačna prava građana demokratija nije moguća. Profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber rekao je da demokratija nema alternativu, ali da je primetna pojava populizma i da sve češće onaj koji vlada u ime većine, ne priznaje legitimitet manjine. “Kada čujemo populističke vođe u Evropi, oni kažu mi smo jedini, ostali su nelegitimni i izdajnici. To nije demokratski. EU može da pomogne, ali ona ne može zameniti potražnju građana za institucijama i pravnom državom“, ocenio je Biber. Govoreći o pristupu informacijama od javnog značaja predstavnik organizacije SIGMA Primož Vehar rekao je da je to jedan od ključnih mehanizama za kontrolu i ograničenje vlasti. Naglasio je da pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji nije bio loš, uz sve poteškoće koje je Poverenik imao sa “ćutanjem uprave“ i neizvršavanjem njegovih rešenja. Primetio je i da parlament ne funkcioniše dobro i da se većina zakona usvoja po hitnoj proceduri, “kao da je vanredno stanje”, što se pravda evrointegracijama – “kao da su one elementarna nepogoda”. Govoreći o medijima, novinarka Danica Vučenić rekla je da ono što se događa u toj oblasti nije novost, jer su zaposleni u medijima u poslednjih nekoliko decenija preživeli sve – i pritiske, i batinanja i ubijanja kolega. Podsetila je da je Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležilo više od 100 napada na novinare tokom prošle godine. Ocenila je da se mediji bave političarima umesto konkretnim problemima građana, zbog čega su građani izgubili poverenje u javna glasila. Prema njenim rečima, postoji veliki raskorak u normativnom uređenju i stvarnosti, koji se pre svega ogleda u tome da zakoni i strategije nemaju dovoljno uticaja na položaj novinara. Vučenić se posebno osvrnula na slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i zapitala kako možemo govoriti o vladavini prava i podeli vlasti, kada predsednik Srbije saopštava ko je uhapšen pod sumnjom za naručivanje i organizovanje paljenja kuće novinara iz Grocke. Na sve to se dešava, kako je naglasila, da OEBS pozdravi pronalaženje počinitelja i ne pomene da je predsednik prekoračio svoja ovlašćenja.

Dvodnevna međunarodna konferencija okupila je više od sto domaćih i regionalnih stručnjaka, a na skupu su predstavljeni i nalazi pet istraživanja u različitim oblastima. Inače, konferencija je deo projekta koji “Crta” sprovodi zajedno sa organizacijama Transparentnost Srbija, Centrom za pravosudna istraživanja, Fondacijom Slavko Ćuruvija i A11 Inicijativom za ekonomska i socijalna prava, uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu.