Foto: FoNet, Dragan Antonić

NUNS, NDNV i UNS: Reagovati na pretnje smrću novinarima N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS) podržali su novinare televizije N1 kojima su upućene pretnje i zaražili od nadležnih organa da hitno preduzmu istragu i kazne autora pretnji smrću.

“NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja”, naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV. Udruženja smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1. “Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, definitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde – da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike”, naveli su NUNS i NDNV, ističući da će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije.Inače, kako je u ponedeljak navela TV N1, u njihovu redakciju stiglo je pismo u kojem se, između stalog, navodi: “Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”.

UNS je takođe osudio pretnje redakciji TV N1 i zatražio od policije i tužilaštva hitnu istragu tog slučaja. “UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora. UNS očekuje da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni”, navodi se u saopštenju.  Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Arlem Dezir osudio je pretnje koje su u upućene TV N1 i njenim novinarima. U Dezirovom saopštenju navodi se da je poslanik SNS optužio novinare N1 da priznaju nezavisnost Kosova, što je izazvalo talas uvreda i tvrdnji da su “izdajnici” i “anti-Srbi”.

Takođe, i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović osudio je pretnje novinarima TV N1 i njihovim porodicаmа, ocenjujući da je “nedopustivo zаstrаšivаnje predstаvnikа medijа i njihovih porodicа zbog činjenice dа obаvljаju svoj posаo”. Gajović je u pisanoj izjavi pozvao nadležne državne organe da “pronаđu licа kojа bi nа ovаj nаčin dа dele prаvdu”. A TV N1 objavila je sinoć, pozivajući se na informaciju Tanjuga, da je “akcijom policije i Trećeg tužilaštva pronađeno i uhapšeno lice osumnjičeno za pretnje upućene pismom zaposlenima Televizije N1”. Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Ivan Marković.