Dragan Janjić / Foto: FoNet/Medija centar

Pretnje smrću glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću

Sa Fejsbuk profila “Srbija naša zemlja” upućene su pretnje smrću i teške uvrede na račun glavnog urednika Novinske agencije Beta Dragana Janjića. Reč je o istom profilu sa kojeg su slične pretnje i uvrede upućene i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

“Dragan Janjić, urednik Bete, danima na svom tviter nalogu objavljuje slike vešala, giljotine i pravda pozive na nasilje. Dragane, da li bi podržao giljotine i vešala ispred Bete, svojih kućnih vrata? To je ta bolja Srbija Dragane?”, navodi se na tom profilu.

Beta prenosi da se ispod tog statusa nalaze i komentari kojima se poziva na linč Dragana Janjića i upućuju mu se teške i prostačke uvrede.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je pretnje smrću koje su upućene Janjiću, a Nova stranka zatražila je hitnu reakciju nadležnih organa i pozvala građane da ako policija slučaj ne reši do sutra “njihov posao” preuzmu već prekosutra.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezvisnog društva novinara Vojvodine, koji je pre tri dana bio izložen uvredama i pretnjama, koje su mu, takođe, upućene putem Fejsbuk stranice “Srbija naša zemlja“, rekao je za Danas da je to treći put da proživljava nešto slično i dodao da u prethodna dva slučaja oni koji su slali eksplicitne pretnje smrću nisu kažnjeni.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je pretnje i uvrede koje su putem Fejsbuka upućene Sejdinoviću i upozorila institucije da je izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti nedopustivo i zabranjeno Ustavom. Dodala je da očekuje da će nadležni organi hitno reagovati.

Inače, prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije samo u prošloj godini u Srbiji su registrovana 23 verbalna napada na novinare, a najveći broj njih prošao je nekažnjeno.