Foto: Pixabay.com

Bregzit bez dogovora ugrožava radna mesta u Nemačkoj

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma u Nemačkoj bi mogao dovesti do gašenja čak 100.000 radnih mesta, navodi se u istraživanju čije rezultate je objavio Velt am Zontag.

Upozorava se da bi taj broj mogao da bude dosta veći, jer je razmatran samo rizik od gubitka radnih mesta zbog carina na uvoz u Britaniju u slučaju neregulisanog Bregzita, a nije uzet u obzir rizik zbog gubitka interesovanja investitora, prenosi FoNet.

Navodi se da bi u Nemačkoj najviše bila pogođena automobilska industrija, jer bi izboz u Veliku Britaniju bio znatno smanjen.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će u slučaju “divljeg Bregzita” najviše radnih mesta biti ugašeno u Baden Virtenbergu, Bavarskoj i Severnoj Rajni Vestfalija, a najmanje bi bila ugrožena radna mesta u istočnoj Nemačkoj, prenela je Hina.

U studiji se navodi da bi u celom svetu oko 612.000 ljudi izgubilo posao u slučaju Bregzita bez sporazuma. Posle Nemačke, najugroženije bi bile Kina, sa gubitkom od 59.000 radnih mesta, i Francuska, gde bi se ugasilo oko 50.000 radnih mesta.

Inače, britanska vlada traži od poslanika da daju premijerki Terezi Mej više vremena da preradi sporni deo svog sporazuma o razlazu sa Evropskom unijom, koji treba da bude za 47 dana. Ministar za zajednice Džejms Broukenšir rekao je da će parlament moći da donese sud o Bregzit planu premijerke Mej najkasnije do 27. februara.

Britanski parlament treba u četvrtak da glasa o narednim potezima u Bregzit procesu.

Britanija treba da napusti EU 29. marta ali je Parlament odbacio dogovor koji je sa EU postigla Tereza Mej. Ona traži od EU da uvede neke izmene koje se odnose na sporni deo oko “bekstopa” za granicu izmedju Irske i Severne Irske da bi dogovor mogao da bude prihvatljiv za britanske poslanike ali za sada je naišla na otpor Unije. Bez dogovora može da dođe do neorganizovanog haotičnog izlaska Britanije iz EU.