Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Britanski parlament odbacio predlog premijerke Tereze Mej o izlasku iz EU

Britanski parlament odbacio je sinoć predlog premijerke Tereze Mej o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javio je BBC.

Protiv predloga glasala su 432 poslanika, dok je za glasalo njih 202. Poslanici iz grupe koja je za EU, kao i one koja je za Bregzit, odbacili su molbe premijerke da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da tako realizuju odluku građana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju. Taj poraz učinio je nesigurnim njen ostanak na premijerskoj funkciji. Jedan od BBC-ijevih urednika ocenio je ishod glasanja kao “najveći poraz jednog premijera u britanskoj istoriji”. Vođa opozicionih laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o poverenju vladi, koje će, kako je istakao, omogućiti parlamentu da “da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade”. A Mej je posle glasanja istakla da vlada mora da zna da li i dalje ima većinsku podršku parlamenta i tražila da se poslanici Donjeg doma o tome izjasne već danas. Ukoliko vlada ne dobije poverenje većine poslanika, Tereza Mej ima pravo da u roku od 14 dana traži novo glasanje o poverenju, a ako ni tada ne bude imala većinu, moraju da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. Ukoliko, pak, preživi glasanje o poverenju, vlada će, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, morati da izađe s “planom B” za Bregzit, ali nije jasno šta će se desiti ako ni taj plan ne bude usvojen. Kao moguće opcije pominju se izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je, po opštoj oceni, katastrofalno rešenje, a tu su i – odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum. Inače, britanska vlada je dosad upozoravala da bi kao posledica odbijanja dogovora u parlamentu moglo da dođe do Bregzita bez dogovora, ali je sada počela da upozorava da bi moglo da se desi da uopšte ne bude Bregzita.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je žaljenje zbog rezultata glasanja i upozorio da odbacivanje postignutog dogovora o Bregzitu povećava rizik od razlaza bez dogovora. “Pozivam Veliku Britaniju da što pre razjasni svoje namere. Vreme je skoro isteklo”, napisao je Junker na “Tviteru”. A predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je na “pozitivno rešenje”. “Ako je sporazum nemoguć i niko ga ne želi, ko će onda konačno imati hrabrost da kaže šta je jedino pozitivno rešenje”, naveo je Tusk u “Tviter” poruci.