Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/TV FoNet

Haradinaj: Takse neće biti ukinute do 2022. bez garancija o međusobnom priznanju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da “visoko ceni SAD”, ali i dodao da takse koje su uvedene za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku.

On je potvrdio da je preko ambasadora SAD u Prištini dobio zahtev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, što je, po navodima medija, uslov za njegov odlazak na Molitveni doručak u Vašingtonu 7. februara. Haradinaj je naveo i da SAD nisu orijentisane ka promeni granica ili teritorija između Kosova i Srbije. “Kosovo poštuje SAD, imamo direktnu komunikaciju sa administracijom predsednika Trampa. Rekli su nam da ne budemo paranoični i da zbog pominjanja te teme blokiramo pozitivne opcije”, kazao je kosovski premijer. Govoreći o razlozima zbog kojih mu nije odobrena američka viza, rekao je da i pored toga što je dobio poziv da prisustvuje Molitvenom doručku, neće ići na taj događaj zbog klime koja je stvorena oko taksi. Ocenio je i da je “nemoguće” da bi SAD mogle da preduzmu mere protiv dalje podrške Oružanim snagama Kosova.  A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd nema nikakav uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da je veoma važno da se prvo stvari vrate u stanje pre uvođenja taksi na srpske proizvode. On je nakon sastanka sa ambasadorima i šefom delegacije EU kazao da je suština da “neko urazumi” rukovodstvo u Prištini i ponovio da je Srbija uvek bila za dijalog. “Nigde u normalnom svetu ne postoji da nekome uvodite takse i ograničavate protok robe. To se prosto ne dešava. Sklonite to kao prepreku i nastavićemo da razgovaramo. Pritom, ne zaboravljamo da ste imali jednu obavezu iz Briselskog dijaloga, a to je Zajednica srpskih opština. A vi niste ni zainteresovani za to. A mi smo ispunili sve. I dalje se toga pridržavamo, iako možemo u jednom danu, jednim klikom da se vratimo na pređašnje stanje”, rekao je Vučić.

Inače, Haradinaj je juče, prilikom obeležavanja 20. godišnjice ubistva 45 ljudi u Račku, izjavio da zahtevi za ukidanje taksi njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova. “Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem”, kazao je Haradinaj, prenosi “gazetaexpress.com”.