Florijan Biber / Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

Biber: Evropska komisija zbog Kosova “gleda kroz prste” Vučiću

U Srbiji “rastu tenzije i strah”, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber, koji u građanskim protestima vidi “početak oslobađanja judi”, ali tvrdi da je Kosovo glavni razlog što Evropska komisija “gleda kroz prste” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer u EU i “dalje postoji nada da će on taj problem rešiti”.

Biber je, u okviru serijala Kvaka 23, konstatovao da u Srbiji nema uslova za dijalog vlasti i opozicije, “jer vlast na to nije spremna”. Kao primer, on je pomenuo “parlament, čija je svrha, pored usvajanja zakona, i debata vlasti i opozicije o ključnim pitanjima, ali taj dijalog vlast sprečava”.

Upitan o protestima građana, Biber je novinarki Danici Vučenić rekao da oni za jedan deo članica EU “jesu problem, pošto skreću pažnju sa ključne teme, a to je Kosovo”. Prema njegovoj oceni, deo evropskih diplomata “ima zazor od kritika vlasti u Srbiji, jer se plaše da će tim kritikama izgubiti uticaj i da bi srpska vlast mogla da se okrene ka Rusiji”.

“Zbog toga nisu spremni da govore iskreno i otvoreno i da stave kritike na dnevni red, iako te teme forsiraju protesti građana”, objasnio je Biber.

On je uveren da “EU trenutno nema odgovor na ta pitanja i zbog izbora za Evropski parlament (EP) i “zbog toga što je proširenje tačka broj 27, a ne broj jedan”. Biber je, pri tome, skrenuo pažnju da je EU danas drugačija nego ranije i da je Vučić, “iako je njegova istorija poznata”, u vreme dolaska na vlast jasno rekao da želi da ide u Uniju, “što sada nije slučaj sa opozicijom”.

“Nažalost, stabilnost je danas bitnija, nego vladavina prava, iako je moj stav da prave stabilnosti nema bez demokratije i vladavine prava”, naglasio je Biber.

Prema njegovoj oceni, “takva stabilnost ne ide u prilog građanima, koji svakog dana čitaju u tablodima da se zemlja priprema za rat i žive u strahu, ali je za establišment EU najvažnije da nema rata u regionu i da će, ako krenu migranti, granice biti zatvorene”. On napominje da analitičari EU priznaju da stvari u Srbiji nisu dobre, ali da ta poruka nije još stigla do nivoa političke odluke na vrhu, “odnosno do Evropske komisije”.

Na pitanje gde su granice evropske podrške Vučiću, Biber je odgovorio da je Kosovo glavni razlog što mu Evropskakomisija “gleda kroz prste”, jer u Uniji i “dalje postoji nada da će on taj problem rešiti”.

“Diplomate u EU su svesne šta se dešava u Srbiji na planu demokratije i vladavine prava, to za njih nije nikakva tajna, ali je pitanje političke volje da te podatke koriste javno”, ponovio je Biber.

Upitan na kojoj temi Vučić može da izgubi poverenje EU, Biber je pomenuo slučaj Makedonije, gde su bili emitovani tonski zapisi, kao dokaz korupcije bivših vlasti. Kako je objasnio, građani Makedonije su, posle tih snimaka, masovno izgubili poverenje u Gruevskog, dok EU, koja je na početku krize bila uzdržana i pozivala na dijalog vlasti i opozicije, to više nije mogla da ignoriše.

Osvrnuvši se na nedavnu posetu Evropskom parlamentu lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, on je ocenio da su potrebne dve stvari, jedna strateška, a druga sadržinska, da bi “opozicija bila primećena i shvaćena kao alternativa vlastima”. U smislu strategije, pomenuo je važnost “kontakata koje opozicione partije moraju da uspostave sa bliskim strankama u Evropi i da naprave mrežu podrške, kao što su, pre promene vlasti u Makedoniji, to učinile socijaldemokrate”. Kada je reč o sadržini poruka opozicije, Biber smatra da nije jasan odnos njen prema evropskim integracijama.

Ako EU nije prvi cilj opozicije i ako ona nije spremna da rešava Kosovo, ako je na tom planu konzervativnija od vlasti, upozorio je Biber, “biće im veoma teško da privuku pažnju i osvoje podršku EU”.