Protest "1 od 5 miliona" / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Opozicija usvojila predlog “Sporazuma sa narodom” – fer izbori i vlada stručnjaka

Predstavnici opozicije usvojili su juče predlog “Sporazuma sa narodom” u kojem se obavezuju da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune uslovi za slobodno i pošteno glasanje, kao i da će posle slobodnih i poštenih izbora obrazovati vladu stručnjaka.

“Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi pored stranačkih kandidata za narodne poslanike uzeli učešće i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Obavezujemo se da niko od potpisanika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima”, navodi se u “Sporazumu sa narodom”. U Vladi stručnjaka, koja bi se formirala posle slobodnih i poštenih izbora, neće biti, obavezuju se potpisnici, niko od aktuelnih lidera opozicije, a biće oročena na godinu dana, i ona će, zajedno s Narodnom skupštinom ispuniti preduslove za vraćanje demokratskih načela i vladavine prava u Srbiji, posle čega će se raspisati slobodni izbori. Vlada stučnjaka bi se formirala od “odgovornih i stručnih ljudi na čelu sa nestranačkim primijerom”. Sporazum će biti ponuđen predstavnicima protesta “1 od 5 miliona”, ali i ostalim građanima Srbije, a ostaje otvoren za pristupanje drugih potpisnika. Potpisnici su se, kako je navedeno u dokumentu, obavezali na zajedničku borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore na način koji su definisali u zajedničkim uslovima opozicije za slobodne i poštene izbore koji su sastavni deo tog Sporazuma. Takođe, obavezali su se da će, kao opozicija, napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma –  Skupštine Srbije, Vojvodine, grada Beograda i drugih lokalnih samouprava i gradskih opština i time “oduzeti bilo kakav legitimitet ražimu”. Izabrani poslanici i odbornici će na drugi način štititi interese građana Srbije na svim nivoima, navedeno je u dokumentu. Potpisnici su se obavezali da će “obelodatniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese”, kao i da će nastaviti borbu svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Srbije. U Sporazumu sa narodom se, uz nabrajanje ovih osnova za uspostavljanje novog sistema, navodi da će njegovi potpisnici boriti s građanima za političke promene s ciljem da se smeni lični režim Aleksandra Vučića i uspostavi sistem u kome buduća diktatura neće biti moguća. U Sporazumu sa narodom navedeno je 12 preduslova koje treba da ispune Vlada stručnjaka i novoizabrana Skupština Srbije, kao što je uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem. Takodje je predviđena i lustracija, ispitivanje porekla imovine, izmena izbornog zakonodavstva i utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera. Potpisnici Sprozuma “garantuju” ispunjenje ovog dokumenta i spremni su da prihvate svaku ocenu javnosti i sud građana, kako političku tako i moralnu.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju , kao i Jovan Jovanović iz Građanske platforme, Zoran Živković iz Nove stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić. Predlog Sporazuma sa narodom podržali su i profesor Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.