Spot SNS / Foto: Print screen TV Prva

“Crta”: Dozvola REM za emitovanje spota SNS na nacionalnim TV – kršenje zakona

Odluka Saveta REM-a da je emitovanje promotivnog političkog sadržaja u informativnom programu, konkretno spota SNS-a o opoziciji, u skladu sa zakonom, veoma je zabrinjavajuća, ocenio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

“To znači da će televizije moći da u informativnim emisijama prenose propagandne spotove jedne partije, što se neće tumačiti kao oglašavanje, već prenošenje vesti o samom spotu, a time se direktno krši pravo građana na istinito i ravnopravno informisanje”, kazao je za “Betu” programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov. On je upozorio da je obaveza REM-a da štiti građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja, što se ovakvom odlukom ne čini, i dodao da će se “Crta” obratiti Narodnoj skupštini, kao osnivaču REM-a, da razmotri ovu odluku, jer ona ozbiljno ugrožava javni interes. Nedeljkov je istakao da Zakon o elektronskim medijima direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, podsetio da u vreme emitovanja tog spota u Srbiji nije bilo vreme predizborne kampanje i zaključio da ova odluka REM-a znači direktno kršenje navedenog zakona.

Inače, “Crta” je 5. februara pokrenula akciju pod nazivom „Probudi REM“, kojom je pozvala sve zainteresovane građane da upute prijavu REM-u povodom emitovanja spota SNS sa političkim sadržajem na TV “Prva” 3. febrauara i na TV “Happy” dan kasnije. Na adresu REM-a je, za manje od 24 sata, pristiglo više od 750 prijava. A Savet REM juče je doneo odluku da se te prijave odbace kao neosnovane. “Prikazani sadržaji nisu u suprotnosti sa Zakonom o elektronskim medijima, jer je u nekoliko navrata prikazan samo deo spota i to u informativnim emisijama vesti u blokovima koji sadrže druge priloge, koji su se odnosili na isti događaj – proteste, uz najavu da je SNS snimila spot koji se prikazuje na društvenim mrežama”, navedeno je u saopštenju Saveta REM-a. Dodaje se da nije povređen ni Zakon o oglašavanju, jer “oglašavanja nije ni bilo, već se radilo o neprikosnovenom pravu gledalaca na informisanje o događaju (objavljivanja spota na društvenim mrežama)”. Služba za nadzor i analizu REM-a ocenila je da ne postoji osnovi za pokretanje postupka povodom emitovanja dela spota SNS u informativnim programima televizija.