Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Brnabić: Ne slažem se sa ocenom “Fridom hausa” da je Srbija delimično slobodna zemlja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da se ne slaže sa izveštajem “Fridom hausa” u kojem se navodi da Srbija više nije slobodna, već delimično slobodna zemlja.

Brnabić je dodala, prenosi “Insajder”, da “apsolutno ne misli i ne oseća” da živi u delimično slobodnoj zemlji. “Izveštaj ‘Fridom hausa’ je relevantan za mene, ali se ne slažem sa njim. Apsolutno ne mislim i ne osećam da živim u delimično slobodnoj zemlji, već mislim da živim u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina”, rekla je Brnabić. Ona je navela da misli da je slobodna zemlja ona u kojoj Vlada brine o građanima onako kako to čini Vlada Srbije i dodala da svim građanima stoji na usluzi. “Mislim da je to pravi način da se pokaže sloboda i tolerancija”, napomenula je Brnabić, ocenjujući da izveštaj “Fridom hausa” nije dovoljno objektivan i da ima percepciju s kojom se ona ne slaže. Premijerka je navela da izveštaj nije videla u celosti, ali da će se time detaljno baviti kako bi videla šta može da se unapredi u zemlji i da Vlada bude još više na usluzi građanima.

Podsetimo, organizacija “Fridom Haus” objavila je novi izveštaj “Slobode u svetu 2019” o stanju fundamentalnih sloboda u 195 zemalja. Kao razlozi za pad Srbije u izveštaju se navode izborne neregularnosti, konstantni pokušaji vlade i prorežimskih medija da putem kampanje ili zastrašivanja osujete rad nezavisnih novinara i konsolidacija izvršne vlasti u rukama predsednika Vučića, što prevazilazi ustavna ovlašćenja. Direktor “Fridom Hausa” za Evropu i Evroaziju Mark Berent je za “Glas Amerike” izjavio da, uprkos ozbiljnom padu na listi sloboda, ne može jasno da se kaže da je Srbija iz demokratskog prešla u autoritarni režim.​ “Možete da imate demokratsku strukturu i društvo i autoritarne tendencije. Ako imate institucije koje funkcionišu i društvo koje veruje u demokratski razvoj – treba odmah da reagujete na takve tendencije, a ne pošto se institucije razore. Ne možete Srbiju porediti sa strašnim autoritarnim režimima gde se ljudi hapse i muče i nema vladavine prava, niti zaštite. Srbija i dalje ima institucije i treba im dati šansu da reaguju. Ali najpre ih treba zaštiti od razaranja. Pretnje su prisutne i ovo upozorenje ‘Fridom hausa’, ono što smo konstatovali u izveštaju, treba shvatiti ozbiljno”, naveo je Berent.