Vučić u Vašingtonu, 2015 / Foto: FoNet/Vlada Srbije

Vučić odgovorio Trampu: Nastavak dijaloga čim Priština ukine takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu  da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom “istog trenutka kada Priština ukine takse” koje je uvela na robu iz Srbije.

“Istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem”, naveo je Vučić, odgovarajući na pismo koje mu je predsednik SAD uputio 14. decembra. U pismu Trampu, Vučić je naveo da su “takse koje je uvela Priština … opterećenje i nepremostiva prepreku za nastavak dijaloga” jer “ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji”, preneo je kabinet predsednika Srbije. On je zahvalio na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a “posebno njenim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, kao i na “spremnosti SAD da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rešenje za vekovni problem Kosova i Metohije”. Vučić je naveo da je Srbija posvećena dijalogu kojem “pristupa hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na Zapadnom Balkanu” i da je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da “bez obzira na volju i veru” ne može sama da reši problem Kosova koji je “teško breme” i za državu i za narod. “Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dveju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnela u Prvom svetskom ratu”, naveo je Vučič u pismu Trampu, uz ponovljeni poziv da poseti Srbiju “kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, četrdeset godina”.

Podsetimo, Tramp je 14. decembra Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju uputio pisma slične sadržine u kojima je naveo da se raduje prilici da ih ugosti u Beloj kući  da bi proslavili “istorijski sporazum” (o Kosovu). U odgovoru američkom predsedniku Tači je naveo da je spreman za kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. On je u pismu objavljenom u utorak naveo se da će ispuniti svoje obaveze i pozvati građane Kosova da govore jednim glasom i da se uzdrže od delovanja koje bi otežalo postizanje sporazuma. Kosovski predsednik je naveo da se raduje tesnoj saradnji sa predsednikom Trampom i mnogim prijateljima u SAD. “I kako ste širokogrudo sugerisali, nema boljeg načina na koji bismo proslavili naš uspeh nego da pratimo vaše liderstvo i da vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija stvaraju zajedno”, navodi se u pismu Tačija.