Vašington / Foto: Pixabay.com

Obaveštajne službe SAD: Opasnost od nasilja na Balkanu

Kancelarija direktora američke Nacionalne obaveštajne službe (DNI) predstavila je 29. januara pred Senatskim odborom za obaveštajna pitanja izveštaj o prognozama za ovu godinu.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, u delu koji se dotiče sigurnosne situacije u Evropi, kao tri problematična pitanja navode se regija Zapadnog Balkana, Turska i izlazak Velike Britanije iz EU. “Gotovo sigurno će i dalje ostati neki nizak rizik od izbijanja nasilja na Zapadnom Balkanu i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok nivo korupcije kako bi sprečila sposobnost zemalja iz ovog regiona da se kreću ka članstvu u EU i NATO-u”, navodi se u izveštaju koji je predstavio direktor DNI Danijel Kouts.

U izveštaju se navodi da Rusija i Kina predstavljaju najveću pretnju Americi kad se govori o špijunaži i kibernetičkim napadima, kao i da su te dve zemlje povezanije nego što su to bile decenijama. “Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja sve češće koriste kibernetičke operacije kako bi ugrozile i ljude i uređaje, krađom informacija, uticanjem na naše građane ili narušavanjem kritične infrastrukture”, naglašava se u izveštaju. Navodi se da će se ruske društvene mreže i dalje fokusirati na jačanje društvenih i rasnih napetosti, potkopavanje poverenja u vlasti i kritikovanje političara za koje smatraju da su protiv Rusije. Takođe, procenjuje se da američki protivnici verovatno već sad pokušavaju da se umešaju u američke izbore 2020. godine, da jačaju svoje sposobnosti i dodaju nove taktike. Navodi se i da je malo verovatno da će se Severna Koreja odreći svoje nuklearne moći, uprkos poslednjim naporima koji su ukazivali na takve akcije. Što se tiče Turske, u izveštaju se navodi da “regionalne ambicije te zemlje, nepoverenje prema SAD, rastući autoritarizam turskih čelnika komplikuju bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve”. Dalje se navodi da će izlazak Velike Britanije iz EU, zakazan za 29. mart, izbori za Evropski parlament krajem maja i promena u rukovodstvu EU institucija, ograničiti sposobnost Unije i nacionalnih lidera da se suoče s rastućim ruskim i kineskim naporima da izazovu podelu između zemalja članica kao i između tih zemalja i SAD. “Ako se izlazak Britanije iz EU odvija prema planu, to bi značilo uklanjanje jednog od ključnih glasova za snažniju politiku sankcija prema Rusiji i politiku liberalnog tržišta, kao i jednog od najjačih spoljnopolitičkih i bezbednosnih aktera. Rusija i Kina će verovatno pojačati svoje napore na izgradnji uticaja u Evropi na račun američkih interesa, ostvariti korist iz ekonomskih krhkosti nekih zemalja, transatlantskih nesuglasica i verovatno će se pokazati jačanje stranaka koje su protiv establišmenta na izborima za Evropski parlament krajem maja 2019. Neke države članice odobravaju ublažavanje sankcija prema Rusiji i verovatno će se odupreti naporima za jačanjem provere njenih ulaganja”, navodi se u izveštaju.