Nela Kuburović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Izveštaj o ubistvu Ivanovića poslali smo Prištini, kopiju nemamo”

Ministarstvo pravde tvrdi da ne poseduje kopiju izveštaja o ubistvu Olivera Ivanovića pošto ga je pre nepunih mesec dana poslalo Prištini, piše KRIK.

Kako se ističe, novinari KRIK-a zatražili su kopiju ovog izveštaja pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, međutim, od Ministarstva je stigao odgovor da je nemaju. „Odgovor Tužilaštva za organizovani kriminal u čijem se prilogu nalazila dokumentacija čiju kopiju tražite, prosledili smo Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini. Kopiju navedene dokumentacije ne posedujemo“, odgovorili su iz Ministarstva. “S obzirom na to da je izveštaj iz istrage o političkom ubistvu od izuzetne važnosti, malo je verovatno da Ministarstvo pravde ne poseduje kopije ovih dokumenata. Sumnjajući da Ministarstvo ne govori istinu, novinari KRIK-a uputili su u skladu sa zakonom zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da utvrdi da li Ministarstvo poseduje traženi izveštaj. Ovaj postupak je u toku”, navodi se u tekstu. Podseća se da je ministarka pravde Nela Kuburović početkom godine izjavila da je Prištini poslat opsežan izveštaj koji je o ubistvu Olivera Ivanovića sastavilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Prema njenim rečima, poslati su i zapisnici sa saslušanja osoba čije je ispitivanje Priština tražila.

Predsednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici16. januara prošle godine. Za godinu dana srpsko tužilaštvo nije ni pokrenulo istragu. Slučaj je označen kao tajna, zbog čega se ne zna šta je tužilaštvo dosad otkrilo o ovom ubistvu. Istragu zvanično vodi kosovsko tužilaštvo, koje je u novembru prošle godine izdalo nalog za hapšenje prvih osumnjičenih. Uhapšena su, međutim, trojica pomagača, a ne izvršioci i nalogodavci zločina. Četvrtog osumnjičenog Milana Radoičića kosovska policija nije uspela da uhapsi. On je tada već bio u Srbiji, odakle je poručio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, ali da se neće predati kosovskim organima. Dva dana kasnije, saslušan je u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni. Predsednik Srbije rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da ni na koji način nije umešan u ubistvo Ivanovića. Ministarka Kuburović rekla je da je Radoičić ispitan „da bi se otklonila svaka sumnja u njegovu umešanost u ubistvo“. Zapisnik sa njegovog saslušanja, međutim, označen je kao strogo poverljiv, zbog čega nije poznato šta je on tačno rekao prilikom ispitivanja. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da nema informacije koje bi uhapšene na Kosovu povezivale sa ovim ubistvom, kao i da nije upoznato s tim kakve dokaze poseduje kosovsko tužilaštvo.