Hašim Tači/ Foto: FoNet/ Newsroom

Tači pisao Trampu: Spremni smo za kompromise sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je predsedniku SAD Donaldu Trampu da je spreman za kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

U pismu, koje je objavila “Koha.net”, kosovski predsednik odgovara na pismo američkog predsednika iz decembra prošle godine i obavezuje se da će izvršiti svoje obaveze i apelovati kod građana Kosova da govore jednim glasom tokom razgovora, u miru i da se uzdrže od delovanja koje bi učinilo teško mogućim postizanje sporazuma. Tači ističe da je spreman i voljan na potrebne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i balansiran sporazum koji bi obuhvatio sva otvorena pitanja i okončao vekovni sukob sa Srbijom. “Postignuti sporazum ne bi bio privremeni mir ili zamrznuti sukob. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i postignemo stalni sporazum kojim će obe strane priznati jedna drugu i da se odreknemo sukoba i da se Kosovo učlani u UN”, naveo je Tači u pismu. Istakao je da postizanje takvog sporazum zahteva maksimalno angažovanje obe strane. Tači je naglasio da se raduje tesnoj saradnji sa predsednikom Trampom i mnogim prijateljima u SAD u razvoju ove diplomatske inicijative. “I kako ste širokogrudo sugerisali, nema boljeg načina na koji bismo proslavili naš uspeh nego da pratimo vaše liderstvo i da vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija stvaraju zajedno”, navodi se u pismu Tačija. On je pozvao američkog predsednika da poseti Kosovo, “da se susretne sa najameričkijim narodom i Amerikancima koji služe na Kosovu i da bude svedok zajedničkog uspeha u izgradnji multietničkog Kosova opredeljenog za mir, slobodu i pravdu”.

Podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj u pismu ambasadorima zemalja Kvinte pozvao je EU i SAD da organizuju međunarodnu konferenciju i izneo uslove koji moraju biti ispunjeni za ukidanja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je portal “Kossev”, pozivajući se na prištinski “Koha ditore”. Portal je preneo da je Haradinaj u pismu tražio da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.