Foto: Transparency.org

Srbija pala za deset mesta na Indeksu percepcije korupcije

Srbija je i dalje zemlja u kojoj je visok nivo korupcije, a kako je pokazao najnoviji Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu, Srbija je pala za deset mesta i sada je na 87. mestu među 180 država koje su obuhvaćene ovim globalnim pokazateljem “Transparensi internešnala”.

Prošle godine, Srbija je sa indeksom 41 bila na 77. mestu, a sada padom od dva poena i indeksom 39, drži zajedno sa Kinom 87. mesto, saopštili su juče predstavnici “Transparentnosti Srbija” na predstavljanju Globalnog indeksa percepcije korupcije. Kako je rekao predsednik “Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati, postoji uzročno-posledična veza između korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji, pa zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava. Po njegovim rečima, pravosudni sistem u Srbiji je nepotpun, izriču se blage kazne, a slučajevi korupcije često zastarevaju. “Moć vladajuće stranke je izuzetno velika i njeni kadrovi su, pre svega, lojalni partiji, pa tek zatim profesiji i organima gde su zaposleni”, izjavio je Goati, prenosi “Glas Amerike”. Programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić ocenio je da su glavni uzroci povećanja korupcije nedosledno primenjivanje preventivnih i represivnih mehanizama. “Imamo tvrdnje o korupciji političkih aktera, koji se međusobno optužuju, kao i navode medija. Ali, nema brze reakcije tužilaštva, te sumnje se ne istražuju. Ne primenjuju se propisi, prisutni su netransparentnost u donošenju odluka i manjak konkurencije kod zaključivanja velikih vladinih ugovora”, izjavio je Nenadić.

Inače, sa indeksom percepcije korupcije 39, Srbija je malo ispod svetskog proseka, ali u odnosu na zemlje Evropske unije, Srbija je slabija za 18 poena. Kako pokazuju podaci, ceo region je napravio veoma mali napredak u borbi protiv korupcije, a među državama nastalim raspadom SFRJ, najbolje rangirana je Slovenija na 36. mestu sa indeksom od 69 poena, slede Hrvatska i Crna Gora, a najnižu, 93. poziciju, drži Makedonija – sa indeksom 37. Na globalnom nivou, kao zemlja sa najmanje korupcije, najbolje je rangirana Danska sa indeksom 88, drugo mesto zauzima Novi Zeland sa 87, a treće mesto dele Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska. Na dnu liste, kao zemlje sa najvećim nivoom korupcije su Somalija, Sirija i Južni Sudan.