Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Britanski parlament usvojio amandman kojim se sprečava “tvrdi” Bregzit

Britanski poslanici usvojili su sinoć neobavezujući amandman kojim se isključuje mogućnost Bregzita bez sporazuma s Briselom, kao i amandman kojim se traži alternativno rešenje za takozvani “bekstop” za irsku granicu.

Za prvi amandman glasalo je 318 poslanika, dok je protiv bilo 310. Amandman nije pravno obavezujući za vladu, ali ima političku snagu kao izražena volja parlamenta. Podsetimo, parlament je ranije ovog meseca ubedljivom većinom odbio predloženi sporazum. Kompanije se boje da bi u slučaju Bregzita bez sporazuma nastao ekonomski haos, a iz EU je više puta rečeno da pregovori o sporazumu ne mogu biti ponovo otvoreni. Parlament je odbio više amandmana čiji cilj je bio davanje poslanicima veće kontrole nad procesom Bregzita.

A EU je saopštila da je trenutni sporazum s Velikom Britanijom “najbolji i jedini način” da se obezbedi uređeni Bregzit, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej obećala da će pokušati da taj sporazum izmeni. Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska rečeno je da “bekstop” za irsku granicu, o kome London želi da pregovara, “ne može biti predmet daljih pregovora”. Mej je posle usvajanja amandmana kojim se traži izmena odredbe o “bekstopu” rekla da je britanski parlament jasno izneo želje i da će se ona založiti za “pravno obavezujuće” izmene sporazuma o istupanju iz EU. EU je ipak ostavila mogućnost za razgovore o drugim stvarima.