Foto: NDNV

“Sramno pisanje ‘Politikinog zabavnika’ o Ljotiću”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista “Politikin zabavnik” o nacisti Dimitriju Ljotiću koje, kako kažu, predstavlja “najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima”.

U svom poslednjem broju “Politikin zabavnik” pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” piše da se Dimitrije Ljotić “brinuo o redu u Srbiji”, da je imao “jedinice visokog morala”, da je “osuđivao pogrome Jevreja”, da je dobar deo srpskih masona “spasao iz logora”. “Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog ‘Politikinog zabavnika’ koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori”, naveli su NUNS i NDNV. Ocenili su da je takav tekst logičan nastavak akcije “puštanja pasa” na naslovnoj strani “Ilustrovane politike” i dodali da je “zanimljivo” da je Zefirino Grasi, generalni direktor AD “Politika”, koja izdaje “Ilustrovanu politiku”, ujedno i glavni i odgovorni urednik “Politikinog zabavnika”. “Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu, a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije”, naveli su NUNS i NDNV. Oni su podsetili da je “Ilustrovana politika” nedavno publikovala klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila serijal “sramnih pamfleta” u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

Na tekst u “Politikinom zabavniku” reagovala je i Jevrejska opština Beograd. Oni glavnom uredniku “Zabavnika” poručuju da su zbunjeni tekstom “Dugo putovanje Henrika Lautnera”, pogotovo antrfileom “Ko su bili ljotićevci?” u kome, kako navode, novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca. “Dimitrije Ljotić i njegov pokret Zbor se nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima. Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji Zbora otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. ‘Antimasonska izložba’ koja je bila usmerena ka ‘razotkrivanju judeokomunističke zavere’, a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči ‘Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja’”, navodi se u saopštenju i poručuje da se traži ispravka, izvinjenje i da se “ne kontaminiraju nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima”.