Protest, 19. januar / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Građani očekuju da predstavimo plan, prihvatamo tu odgovornost”

Savez za Srbiju (SZS) saopštio je juče da će predstaviti jasan politički plan, što je od njih zatraženo na poslednjem protestu “Jedan od pet miliona” u Beogradu.

SZS ističe da “podržava građanske proteste od samog početka i da su oni autentičan izraz građanskog nezadovoljstva načinom na koji aktuelna vlast vodi Srbiju”. “Jučerašnji protest je pokazao da to nezadovoljstvo treba da se artikuliše u politički plan, da građani očekuju od nas iz opozicije da taj plan predstavimo i da žele garancije da će se on posle smene Vučića stvarno sprovesti”, navodi se u saopštenju. “Savez za Srbiju prihvata tu vrstu odgovornosti. Smatramo da su platforma SZS od 30 tačaka i dokument opozicije o izbornim uslovima dobra polazna osnova i da je prelazna vlada stručnjaka u kojoj neće sedeti niko od nas lidera opozicije najbolji garant da neće sve ostati isto kada smenimo ovo zlo”, dodaje se u saopštenju SZS. “U narednom periodu pozvaćemo i druge kolege iz opozicije, javne ličnosti, sindikate i udruženja građana kako bismo na ovim osnovama zajedno formulisali plan koji ćemo predstaviti javnosti i iza koga bi trebalo da stanemo svi zajedno kao što stojimo i hodamo zajedno na protestima prethodnih osam nedelja”, naglašava se u saopštenju.

A organizatori protesta “Jedan od pet miliona” saopštili su da je u subotu, na sedmom okupljanju u Beogradu, prvi put postavljen zvaničan zahtev opoziciji – “da predstavi jasan plan zdrave državne uprave kome će se političari prilagoditi”. “Hoćemo dogovor. Ne da neko ponovo bude vlast. Pa da ponovo na minusu tražimo slobodu i pravdu. Hoćemo plan. Plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikada ne ponovi. Da niko nikada ponovo ne dođe u priliku ni da pomisli da može da radi ovo što sada rade. Hoćemo da nam se predstavi jasan plan zdrave državne uprave kome će se političari prilagoditi. Političari se moraju prilagoditi državi, a ne da državu prilagođavaju sebi. Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo. Kako ćemo da vas smenimo ako ne budete valjali. Da nam napišete, izložite, a zatim i potpišete. Imenom i prezimenom. Ovo je naša zemlja. Dosta je toga”, naglasili su organizatori protesta.