Atina / Foto: Pixabay.com

Neredi u Atini na protestima protiv sporazuma s Makedonijom

Najmanje 25 grčkih policajaca povređeno je juče u sukobima ispred parlamenta u Atini tokom demonstracija protiv Sporazuma iz Prespe s Makedonijom koje su privukle desetine hiljada ljudi, a uhapšeno je sedam osoba.

Demonstranti su policiju gađali kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem. Muškarac ogrnut grčkom zastavom napao je policiju velikom motkom, dok su drugi mahali zastavama i njima udarali policajce. Demonstranti su naveli da su mnogi od njih napustili protest zbog ogromnih oblaka dima bačenog suzavca. Trg ispred parlamenta bio je gotovo ispražnjen do početka večeri, a male grupe demonstranata nastavile su da se sukobljavaju s policijom. Inače, grčki parlament trebalo bi danas da počne debatu o Prespanskom sporazumu, a glasanje o ratifikaciji očekuje se do petka. Taj sporazum predviđa da ime njihovog severnog suseda bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU. Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Građani koji su protestovali u Atini protive se sporazumu jer veruju da bilo kakvo korišćenje reči Makedonija u imenu susedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa i da se time izražavaju teritorijalne pretenzije prema Grčkoj. Grčki premijer Aleksis Cipras za sukobe na protestu okrivio je “ekstremističke elemente i članove Zlatne zore”, krajnje desne antiimigrantske stranke. Organizatori su najavljivali da na skupu očekuju oko 600.000 ljudi, a  policija je procenila da ih je bilo oko 60.000. Dok su organizatori naveli da će samo iz severne Grčke doći 3.000 autobusa s demonstrantima, policija je objavila da ih je stiglo 327 iz cele zemlje. Okupljenima su se obratili bivši konzervativni premijer Antonis Samaras, član manastirske zajednice Sveta gora i bivši američki političar grčkog porekla Kris Spiru. U znak solidarnosti s demonstrantima poljoprivrednici su na severu Grčke privremeno blokirali put koji vodi ka granici s Makedonijom. A oko 300 anarhista organizovalo je u Atini kontraprotest. Policija ih je okružila kako bi bili izbegnuti sukobi dve grupe.