Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Propao još jedan sastanak Trampa i demokrata, vlada ostaje zatvorena

Još jedan sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i lidera demokrata u Kongresu o potencijalnom otvaranju vlade završen je neuspešno.

Tramp je napustio sastanak, a na Tviteru je napisao da je sastanak bio “potpuno gubljenje vremena”. “Pitao sam ih šta će se dogoditi u narednih 30 dana ako otvorimo vladu, da li će odobriti sredstva za obezbeđivanje granice koje uključuje i zid ili čeličnu ogradu – i Nensi je rekla NE. Onda sam se pozdravio i rekao da više ništa ne dolazi u obzir”, naveo je Tramp. Kako ističe “Glas Amerike”, lider demokrata u Senatu Čak Šumer potvrdio je da je Tramp napustio sastanak kada su demokrate odbile da odobre sredstva za zid na južnoj granici SAD. “Pitao je Nensi Pelosi da li je saglasna sa zidom i onda je rekla NE. On je ustao i rekao da nemamo o čemu da diskutujemo, i otišao. Opet smo videli izliv besa kada nije bilo po njegovom”, rekao je Šumer. Tramp je kazao da ima pravo da proglasi vanredno stanje ako Kongres ne usvoji predlog budžeta koji bi sadržao i sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Prethodno se sastao sa republikancima na Kapitol hilu i poručio da je “ta stranka potpuno jedinstvena u zahtevu da se pojača bezbednost na granici”. Pre sastanaka istakao je da će možda morati na “drugi način” da obezbedi sredstva za zid, ako republikanci i demokrate ne budu mogli da se dogovore oko usvajanja budžeta. U svom obraćanju u utorak nije pominjao uvođenje vanrednog stanja. “Zato što mislim da ipak možemo da se dogovorimo, a ako ne uspemo, možda ću morati da krenem tim putem. Jer imam pravo da proglasim vanredno stanje ako želim”, rekao je američki predsednik.

Inače, federalna vlada SAD delimično je zatvorena od 22. decembra, a zbog toga 800.000 radnika je ili na prinudnom odmoru ili radi bez plate. U zajedničkom odgovoru Trampu, lideri demokrata u Kongresu Čak Šumer i Nensi Pelosi istakli su da su već usvojeni predlozi budžeta kojima bi se omogućio rad vlade i obezbedila sredstva za sigurnost na granici. Kažu da vlada ostaje zatvorena samo zato što Tramp insistira na 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom – koji demokrate ocenjuju kao “skup i nemoralan”. Tramp je u svom govoru tvrdio da će, ako ne bude zida na granici, Amerikanci biti u opasnosti da postanu žrtve onih koji u zemlju ulaze ilegalno, i da preko granice ilegalno ulaze velike količine narkotika. Napomenuo je da stotine ljudi godišnje strada od droge, posebno heroina, za koji kaže da u SAD ulazi uglavnom sa jugoistoka. Izveštaj DEA-e iz oktobra pokazuje da droga u zemlju ulazi uglavnom u automobilima i to na legalnim graničnim prelazima, što znači da zid na granici to ne bi zaustavio. Tramp je optužio demokrate da ne priznaju da na granici postoji kriza i da odbijaju da postupe u skladu sa “zdravim razumom”. On kaže da predlog administracije uključuje i bolju tehnologiju za otkrivanje droge i oružja, kao i veći broj graničnih agenata i proširenje smeštajnih kapaciteta za one migrante koji uđu ilegalno u zemlju. Demokrate su uglavnom saglasne sa ovim merama, ali njihovim predlogom se za bezbednost granice odvaja 1,3 milijarde dolara. Ipak, demokrate ocenjuju da je “pogrešno” to što Tramp drži vladu zatvorenom zbog toga što nije dobio sredstva za zid. “Predsednik Tramp mora da prestane da drži ljude u Americi kao taoce, mora da prestane da pravi krizu i mora da otvori vladu”, poručila je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.