Milan Jovanović / Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Medijska udruženja: Budno ćemo pratiti istragu paljenja kuće novinara

Radna grupa za bezbednost novinara održala je juče sastanak čija je glavna tema bio slučaj paljenja kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića. Kako je za “Insajder” rekao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, predstavnici novinarskih udruženja su predstavnicima MUP-a i tužilaštava rekli da su jako zabrinuti zbog toga što je jedna od učesnica u paljenju kuće sklopila s tužilaštvom sporazum o priznanju krivičnog dela, što je, kako smatraju, mala kazna imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela.

Sastanku su, pored Sejdinovića, prisustvovali Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Stevan Ristić iz Asocijacije medija (ASMEDI), Dragan Janjić i Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Dušan Telesković iz Udruženja novinara Srbije (UNS) i Gordana Janković iz OEBS-a. Sastanku su prisustvovali i Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca; Nemanja Pantić, portparol MUP-a i Nebojša Pavlović iz Drugog osnovnog tužilaštva, koje je postupajuće u slučaju paljenja kuće Jovanovića. “Mi kao predstavnici medija rekli smo da ćemo ovaj slučaj smatrati okončanim tek kada bude kompletno rešen, što bi značilo da imamo naručioce i utvrđene same motive za paljenje kuće. Vrlo budno ćemo pratiti slučaj“, rekao je Sejdinović za “Insajder”.

Inače, Bojana Cvetković-Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u Jovanovićevoj kući, priznala je krivicu. Jovanović je ranije izjavio da ga je tužilac obavestio da je osumnjičena zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, a da je nakon toga, na osnovu sporazuma, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Sejdinović kaže da su predstavnici policije i tužilaštava rekli da je sporazum o priznanju krivice samo jedan korak u sveukupnom rasvetljavanju i „da je slučaj zapravo tek počeo da se razrešava“. Dodao je da su predstavnici novinarskih udruženja tražili i informacije o istrazi u slučaju napada na urednika “Žig info” Željka Matorčevića, kao i o tome da li su ova dva slučaja povezana, a da im je rečeno da „postoji napredak i u toj istrazi“. Matorčević je, inače, pre dva meseca prebijen na ulici, i tada mu je polomljena jagodična kost, ali je nedavno izjavio da nema nikakve informacije da je došlo do pomaka u istrazi. Ovo je, inače, drugi sastanak Radne grupe za bezbednost novinara povodom paljenja kuće  Jovanovića.