Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Doneta prva presuda da PIO penzioneru vrati uzeti deo penzije

U Srbiji je doneta prva presuda kojom sud nalaže Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da jednom penzioneru nadoknadi iznos koji mu je sa penzije skinut primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Tu, za sada prvostepenu presudu, doneo je Osnovni sud u Bačkoj Palanci. Presuda koju su doneli prva je takva u Srbiji, međutim, o njoj ne mogu da govore jer nije pravosnažna. U kratkom odgovoru na pitanja N1 navode samo da je doneta prvostepena presuda po tužbi J.M. protiv Republičkog Fonda PIO, Filijala u Bačkoj Palanci, koji je obavezan da tužiocu isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. sa pripadajućom kamatom. Dodaju da po zakonu ne mogu da komentarišu činjenične navode iz presude. A presuda, za sada jedinstvena pred domaćim sudovima, iznosi činjenice u korist penzionera. “Po stanovištu suda tuženi je bio dužan da svim korisnicima, pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku”. U presudi se dodaje da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o PIO i Zakonom o opštem upravnom postupku. Penzioner iz Bačke Palanke ne želi da daje izjave za medije, a to je naložio i svom advokatu, jer, kako su za N1 rekli u advokatskoj kancelariji, već trpi pritiske zbog informacija o presudi. Čak i pored toga što njegovo ime nigde nije obznanjeno.

Iz Sindikata penzionera “Nezavisnost” šalju podršku i njemu i sutkinji koja je takvu odluku donela. Oni su se, inače, obratili Sudu za ljudska prava u Strazburu nakon što su, ističu, iscrpeli sve mogućnosti kod kuće. U Srbiji su rešenje tražili tri i po godine. Ustavni sud odbacio je njihovu tužbu u dva navrata, pa su se okrenuli Strazburu. “Svi koji žele da se priključe, mogu da se priključe. Zašto? Zato što se radi o preko 700.000 penzionera. Tu se radi o 900 miliona evra”, kazao je Miloš Grabundžija iz sindikata penzionera “Nezavisnost”. On prvostepenu presudu iz Bačke Palanke vidi kao korak koji penzionerima uliva nadu, ali ne očekuje previše od Apelacionog suda. Republički PIO fond već je uložio žalbu i sada se čeka pravosnažna presuda.