Foto: Crta

Odbor da odgovori: Ko je kandidat za poverenika?

Više organizacija uputilo je juče zahtev nadležnom skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje da odgovori da li je pokrenut postupak izbora poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ko su mogući kandidati kao i da javno objavi biografije kandidata.

“Ti odgovori predstavljaju minimum transparentnosti svakog izbornog procesa, dok su standardi otvorenosti i inkluzivnosti postupka za izbor poverenika daleko viši u svim evropskim zemljama. Da podsetimo, prošlo je mesec dana kako je 70 organizacija uputilo nadležnom odboru inicijativu za hitno otvaranje postupka, dok je više organizacija predložilo kriterijume za izbor i sprovođenje procesa koji osigurava da građani Srbije dobiju nezavisnog i stručnog poverenika. Oba predloga nadležni odbor nije razmatrao, a u međuvremenu je istekao mandat Rodoljubu Šabiću”, navodi se u saopštenju „Crte”. Organizacije apeluju i na potencijalne kandidate da se lično založe za sopstveno javno predstavljanje, jer je za njihov rad na zaštiti prava, pored stručnosti i priznatog ugleda, ključno poverenje.

Saopštenje su, pored “Crte”, potpisali Partneri za demokratske promene Srbija, Transparentnost Srbija, Šer fondacija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM), Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.