Protest u Banjaluci / Foto: FoNet/TV FoNet

Protesti “Pravda za Davida” održani u Banjaluci, Beogradu i Sarajevu

Oko tri hiljade građana Banjaluke, na čelu sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića, šetalo je sinoć ulicama Banjaluke, tražeći pravdu za njihovog sina.

Građani su se okupili na Trgu Krajine, ali im policija nije dozvolila da tu ostanu, pa je kolona krenula, kako je rečeno, “Stazom ubijenog Davida Dragičevića”. Građani su otišli do Metalske škole, gde je u noći nestanka David pretučen, a potom do ušća rečice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel, gde je 24. marta ujutro nađeno njegovo beživotno telo. Kolona je potom pored Gradske tržnice ponovo stigla do Trga Krajine, ali su ih tu dočekale jake snage policijske Jedinice za podršku. U koloni su bili i lideri opozicije, predsednici SDS i PDP, Vukota Govedarica i Branislav Borenović, kao i poslanik PDP u parlamentu RS Draško Stanivuković, koji je bio uhapšen. U gradu su i dalje bile raspoređene jake policijske snage, a sinoćni skup protekao je bez incidenata. Novo okupljanje najavljeno je za danas. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska pravna država u kojoj se moraju poštovati zakoni, zbog čega Davora Dragičevića zakon ne prepoznaje kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon. On je rekao da “duboko saoseća sa bolom porodice Dragičević”, kao i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja Davida Dragičevića. “Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se na Trgu Krajine vide majke sa malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne policijske akcije”, rekao je Dodik.

A juče se u Beogradu, ispred Filozofskog fakulteta, okupilo više stotina građana  na skupu solidarnosti “Srce za Davida”, u organizaciji inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Na platou ispred fakulteta postavljene su sveće u obliku srca u čijem centru je stajao plišani medved, a građani su raširili veliki transparent na kojem je pisalo “Pravda za Davida i Dženana”. Predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koji se, kako je rekao, pretvorio u “mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država”. “Mi želimo da solidarnošću ukažemo poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci građani pokušali da povrate moć i poverenje u institucije. Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati”, rekao je Veselinović. Podsetimo, u Sarajevu mesecima porodica Dženana Memića, stradalog pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima, organizuje protestne skupove, kojim traže novu istragu. A juče je protest podrške grupi “Pravda za Davida” održan i u Sarajevu, uz prisustvo nekoliko stotina građana.