Protest 22. decembra / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” traže od Vučića da smeni Stefanovića

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” pozvali su juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do subote u 18 časova smeni ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, zbog “kriminalizacije društva i vređanja demonstranata”.

Oni su povodom izjave Vučića da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici, naveli da na njihove zahteve “ćute oni kojima su upućeni”. “Ako hoćete da saslušate nezadovoljne građane sa protesta, dođite u subotu na Plato (ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu) u 18 časova. Mi ćemo biti tamo i čekamo vas”, navodi se u saopštenju. Organizatori protesta prethodno su saopštili da će se okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi – otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanovića, kao i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku RTS.

A Aleksandar Vučić juče je za televiziju “Pink” izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici i podlegne njihovim pritiscima, ali da neće da podlegne pritiscima “lažova” iz opozicije. Kazao je da je spreman da ih sasluša i promeni ono što ne valja, ali da ako građani misle da to nije moguće, može da se ide na izbore. “Spreman sam da čujem ljude da mi kažu šta je loše i da to izmenimo i popravimo ili ako smatraju da je to nemoguće i imaju većinu spreman sam da idemo na izbore u svakom trenutku. Evo ja prihvatam – evo vam izbori”, rekao je Vučić. Kazao je i da ne prebrojava učesnike protesta, a da bi mogao da kaže tačno koliko ih je bilo, ali da neće jer želi da pokaže poštovanje prema građanima. Podsetimo, ministar Nebojša Stefanović u dva navrata je u javnost izlazio sa procenama broja okupljenih građana, a poslednji put je tvrdio da je na protestu bilo oko 5.000 ljudi i uz pomoć fotografije pokušao da objasni kako je policija došle do tog broja.