Davor Dragičević, oktobar 2018 / Foto: N1 printscreen

Sukob građana i policije u Banjaluci zbog hapšenja Davora Dragičevića

Policija Republike Srpske uhapsila je juče ujutro u Banjaluci Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, što je izazvalo burne proteste u tom gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine.

Privedeno je još nekoliko članova okupljenih oko grupe “Pravda za Davida”, među kojima je i Davidova majka Suzana Radanović, ali i nekoliko stranačkih funkcionera. Nakon vanrednog stanja na Trgu Krajine i sukoba policije i okupljenih građana, u večernjim satima je stotine ljudi mirno protestovalo u parku “Petar Kočić” iz kojeg ih je kordon policije Republike Srpske ubrzo isterao. Građani su se zatim, uz prisustvo policije, premestili ispred Hrama Hrista Spasitelja. Nakon jednoiposatnog protesta, demonstranti i policija su se razišli, a ​novo okupljanje zakazano je za danas u 18 sati. Istovremeno, građani u Sarajevu i Mostaru protestovali su dajući podršku Dragičeviću i grupi “Pravda za Davida”. Iz MUP-a RS potvrdili su hapšenje Dragičevića, uz saopštenje da je “lice D.D. uhapšeno zbog dokumentovanja krivičnog dela ‘ugrožavanje sigurnosti'”. Naime, Dragičević je odbio u ponedeljak da od policije primi poziv za saslušanje zbog “ugrožavanja sigurnosti ministra policije Dragana Lukača i Darka Ilića, visokih funkcionera MUP-a RS”, koje inače Dragičević tereti za ubistvo sina Davida, zbog čega protestuje mesecima, a podršku su mu pružali i brojni građani, kao i opozicione stranke u RS.

Podsetimo, David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta ove godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije. Policija je navela da se David ubio, dok njegov otac tvrdi da su Davida “oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a RS”.​ Dešavanja u Banjaluci osudile su brojne političke stranke i pojedinci, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija. “Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH duboko su zabrinuti povodom situacije u Banjaluci od jutros. Zatražili smo od MUP hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom ‘Pravda za Davida’, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banjaluci i apelujemo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja”, saopšteno je iz Delegacije EU. Šef Misije OEBS u BiH Brus Berton na svom “Tviter” profilu apelovao je na mir i izbegavanje nasilja. “Transparensi internešenel” u BiH osudio je ponašanje pripadnika MUP-a, navodeći da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika, nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava. “Umesto da vodi istragu u predmetu David Dragičević, MUP RS usmerava svoje delovanje protiv političkih protivnika aktuelne vlasti i građanskih aktivista koji zahtevaju istinu o stradanju svog sugrađanina. Policijskim zauzimanjem glavnog trga u Banjaluci poslata je poruka svim građanima da se drugačije mišljenje od onog kojeg zastupa aktuelna vlast neće tolerisati, i da će svako ko misli drugačije i izražava to javno biti uhapšen ili politički gonjen. TI BiH posebno osuđuje primenu brutalnosti prema porodici Dragičević koja sve vreme samo nastoji da sazna istinu o ubistvu svog sina”, navedeno je u saopštenju.

A predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neumesno da hrvatski član Predsedništva Željko Komšić komentariše policijsko-tužilačke akcije u RS, a još neumesnije što to čini iz političkih razloga. “Stavljanje Policije RS u kontekst ratnih dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka, pokušaji njene diskreditacije optužbama za takozvani genocid i konačno prizivanje nove reforme policije otkriva da i Komšić tragičnu smrt banjalučkog mladića koristi za ostvarivanje svojih političkih ciljeva“, rekao je Dodik. Inače, Komšić je, komentarišući dešavanja u Banjaluci, izjavio da „na sto treba vratiti pitanje reforme policijskih agencija u BiH i staviti ih u službu građana, a ne političkih partija i neodgovornih pojedinica“. Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala je građane da se danas u 12 časova okupe na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu kako bi uputili poruke solidarnosti i podrške građanima Banjaluke. “Borba protiv autoritarnih sistema i za slobodu građana ne poznaje granice, a solidarnost je naše oružje”, saopštila je Inicijativa.