Foto: NDNV

Medijska koalicija osudila hajku na izveštača HRT iz Beograda

Medijska koalicija oštro je juče osudila prozivke i medijski progon kojem je izložen reporter hrtvatske državne televizije HRT Dragan Nikolić zbog izveštavanja sa protesta “Jedan od pet miliona” održanog protekle subote u Beogradu.

“Medijska koalicija smatra da se ovakvim neprimerenim reagovanjem na objektivno izveštavanje i prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo u devedesete godine kada su, osim domaćih nezavisnih novinara i drugih slobodnih ljudi koji se nisu libili da se ne slože sa vlastima, na meti bili i strani novinari koji su zbog posla koji su radili nazivani janjičarima, mudžahedinima, ustašama, plaćenicima i srbomrziteljima, a neki od njih čak i proterivani iz Srbije. Apelujemo na sve medije da prestanu sa praksom prozivanja novinara koji ne dele njihovo neprofesionalno opredeljenje i na političare da se obuzdaju od pravljenja ambijenta u kom su takvi ispadi provladinih medija – dobrodošli”, navodi se u saopštenju. Iz koalicije su podsetili da je najpre ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović “posle prebrojavanja učesnika protesta”, na vanrednoj konferenciji za medije, ocenio da mu je posebno zanimljiv način na koji je sa tog skupa izveštavao HRT. “HRT-u je bilo važno da kaže da izveštava iz grotla građanskih protesta, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izveštavanja je sve samo ne profesionalan”, podsećaju iz Medijske koalicije na Stefanovićeve reči, uz njegove navode da je “kad se setite da je na HRT promovisana knjiga Radni logor Jasenovac onda je sve jasno”. Kako se dodaje, nezadovoljstvo izveštavanjem HRT-a, na sebi svojstven način demonstrirao je i prodržavni tabloid “Informer” koji je pod bombastičnim naslovom “DUŠA PRODANA: pokatoličeni Srbin euforično izveštavao za HRT sa Đilasovih protesta u Beogradu i najavio početak revolucije” o novinaru HRT-a objavio da je “srbomrzac srpske krvi koji se ističe antisrpskim stavovima, a što mu je omogućilo da napravi ‘ozbiljnu’ medijsku karijeru i od običnog sportskog novinara postane politički izveštač. Kvalifikacije za to mu nisu bile neophodne. Dovoljno je bilo što mrzi svoj narod”. Iz Medijske koalicije navode da je reporter HRT-a sa ulica Beograda javio da je na protestu bilo oko 40.000 učesnika. On je podsetio da je povod za proteste napad na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, ali i zahtev za otkrivanje imena nalogodavca ubistva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića, kao i to ko napada novinare. Rekao je još da se protestuje i zbog loše ekonomske situacije, ali i zbog medijskog mraka i izvestio da su svi mediji pod kontrolom režima osim “jednog dnevnog lista, jednog nedeljnika, jedne komercijalne televizije i internet prostora koji se ne može kontrolisati”.

Takođe, Medijska koalicija smatra da odluka kompanije “Er Srbija”, koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike NIN, Vreme i Nedeljnik i “novine sličnog sadržaja” predstavlja – još jedan primer cenzure i diskriminacije medija. “Smatramo da je u pitanju politička odluka, iza koje stoje predstavnici vlasti”, navodi se u saopštenju Medijske koalicije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija.