Bedžet Pacoli / Foto: FoNet/AP

Pacoli optužen za seksizam i rasizam zbog izjave o lobiranju Srbije u Interpolu

Jedna nevladina organizacija iz Prištine zatražila je smenu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija jer je u parlamentu koristio “seksističke i rasističke” izraze kako bi opisao lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu.

Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda iz Prištine (CDHRF) saopštio je da je Pacoli u obraćanju Odboru za spoljne poslove Kosova, naveo da je Srbija angažovala jedan broj “lepo obučenih “ žena koje su tokom zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, grlile “crne” predstavnike zemalja članica Interpola, kako bi lobirale protiv članstva Kosova u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, prenosi BIRN.

“Imali su desetak lepo obučenih žena i svaka od njih je odlazila do stola nekog crnca i govorila: ‘Izvinite, kako ste?’, zagrlila ih i ostavila kovertu”, rekao je Pacoli.

CDHRF je Pacolijevu izjavu ocenio kao uvredljivu i rasističku, ocenjujući da takav rečnik Pacolija čini “neadekvatnom osobom za obavljanje funkcije ministra spoljnih poslova ili bilo kakvo predstavljanje Kosova”.