Boris Tadić / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tadić: Bojkot izbora ima smisla ukoliko je osmišljen

Bojkot izbora bi imao smisla, ukoliko bude pripremljen i osmišljen, izjavio je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić i ocenio da je Zapad, zbog rešavanja problema Kosova, “dao Vučiću privilegiju da uništi demokratiju” u Srbiji.

Protesti ne smeju imati pauzu, jer je važno integrisati široki front, “nevladine organizacije, kulturne radnike i intelektualce”, ali “političke stranke treba da budu na čelu sa realističnim ciljem borbe za slobodne i fer izbore”, poručio je Tadić u serijalu intervjua “Kvaka 23” agencije FoNet.

On je, u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, objasnio da je za eventualni bojkot izbora “vrlo bitno pripremiti građane i ne uletati u to bez valjanog objašnjenja”. U suprotnom, ukazao je nekadašnji predsednik Srbije, “jedan deo biračkog tela, koji pripada takozvanom građanskom, proevropskom bloku, bio bi u konfuziji”.

Prema Tadićevom stavu, “u normalnim okolnostima svako ko se bavi politikom priželjkuje izbore”, ali su ovde “okolnosti patološke u svakom, pa i u izbornom smislu”, i nema “svrhe učestvovati, ukoliko se ljudi plaše da glasaju za koga žele”.

“Osim prava na slobodan izbor, drugi temelj demokratije je mirna smena vlasti”, podsetio je on i upitao: “Ko danas u Srbiji veruje da će Vučić mirno da preda vlast?”

Tu tezu ilustruje nedavnom kupovinom “državnim novcem privatne kompanije, koja je potom kupila dve nacionalne televizije”, što smatra “pljačkom i kriminalom”, i objašnjava da je vlast, kao inspirator, posegla za tim poslom zbog “straha da će, kada padne, završiti u zatvoru”.

Tadić misli da “Vučić drži stanovništvo pod presijom kako mu podrška ne bi bila ispod 50 odsto, iako je i 30 odsto u svakoj demokratiji respektabilan broj glasova, ali je u njegovoj totalitarističkoj, diktatorskoj, autoritarnoj glavi, taj procenat kraj sistema”.

Prema oceni predsedniks SDS, “to je razlog što su u Lučanima građane držali pod pritiskom, pribijene uza zid, kako bi glasali kako vlast želi, i zato su tamo dolazili ministri, pa i ova žena iz Ministarstva unutrašnjih poslova abnormalnog ponašanja”. On, pri tome, ukazuje i na “radikalsku prošlost SNS i Aleksandra Vučića” i konstatuje da je “gvozdeni princip njihove politike vladavina straha”.

“Današnja opozicija ima šanse da pobedi, ukoliko se konsoliduje”, istakao je Tadić, ali i ocenio građanska opozicija, zbog strukture društva, “nikada bez saradnje sa nacionalnim strankama nije uspela da bude na vlasti”.