Emanuel Makron / Foto: FoNet/TV FoNet

Makron posle protesta: Vreme za red, mir i slogu

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na “red i slogu” dan posle protesta pokreta “Žutih prsluka”, dok je premijer Eduar Filip obećao da će vlasti biti stroge prema počiniocima nasilja osuđujući antisemitska dela u Parizu.

“Sad je vreme za red, mir i slogu. Našoj zemlji su neophodni sloga, jedinstvo i ozbiljno angažovanje za zajedničke ciljeve. Treba smiriti podele”, rekao je Makron, dan posle subotnjih protesta na kojima su demonstranti napravili lutku s njegovim likom, kojoj su potom odsekli glavu.

Makron je, prenosi Beta, rekao da počinioci nasilja mogu da očekuju “stroge sudske odgovore”.

Francuski premijer Eduar Filip osudio je nasilje nad policijom tokom protesta kao i antisemitska dela u Parizu, nakon što su demonstranti u subotu gurnuli policajce na motorima, koje su potom gađali raznim predmetima.

Na protestima u Francuskoj u subotu se okupilo oko 40.000 ljudi, a u samom Parizu oko 2.000, što je znatno manje u odnosu na početak mobilizacije “žutih prsluka”, a kao verovatni razlog za manji odziv navode se božićni i novogodišnji praznici. Od subote do nedelje bilo je blokirano oko 200 puteva u zemlji, a demonstranti su najavili i blokadu prelazaka kamiona na granici s Belgijom, Italijom, Španijom i Nemačkom. Stotine demonstranata okupilo se i ispred kuće francuskog predsednika Emanuela Makrona na severu zemlje. Prema podacima policije, na poslednjim protestima u Parizu privedeno je najmanje 65 ljudi.