Foto: Pixabay.com

Firma vođe navijača “Zvezde” zajedno s gradskom firmom dobila posao od EPS-a

Građevinska firma “Ultra kop” iza koje, prema istraživanju “Insajdera”, stoji jedan od vođa navijača Crvene Zvezde Marko Vučković – Komandant, ponovo je angažovana na poslu za “Elektroprivredu Srbije”.

Kako piše “Insajder”, ovoga puta “Ultra kop” je posao vredan više od 840.000 evra dobila zajedno s “Elektroizgradnjom”, firmom u vlasništvu Grada Beograda. Dodaje se da je dosad “Ultra kop” na poslovima za državu uglavnom bio angažovan kao podizvođač, dok se na ovom tenderu pojavio kao jedan od izvođača unutar konzorcijuma. “Jedno od najvećih državnih javnih preduzeća – EPS raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova na rekonstrukciji dela elektromreže u Beogradu početkom avgusta ove godine, a procenjena vrednost ovog posla bila je 100.000.000 dinara, odnosno skoro 850.000 evra. Za ovaj posao, sudeći po objavljenoj dokumentaciji, stigla je samo jedna, zajednička ponuda dve firme – jedne u vlasništvu Beograda, nekadašnje EPS-ove firme ‘Elektroizgradnja Beograd’ i firme ‘Ultra kop’ iz Beograda. Cena koju je konzorcijum ponudio bila je tek oko 20.000 dinara, odnosno 170 evra, niža od procenjene. Ovaj konzorcijum uveo je u ovaj posao i dva podizvođača, a kako se može videti iz dostupnih podataka, od ukupne ugovorene cene ‘Ultra kop’ je zaradio četvrtinu, odnosno nešto više od 210.000 evra. Na ovaj način, ‘Ultra kop’, iako relativno nova firma u oblasti građevinarstva, dobila je još jedan vredan posao od države”, navodi se u tekstu. Na pitanja “Insajdera” koje kvalifikacije “Ultra kopa” je “Elektroizgradnja” uzimala u obzir prilikom izbora firme s kojom će nastupiti na ovom tenderu odgovor nije stigao. Ističe se da je firma “Ultra kop”, registrovana za građevinske radove, osnovana sredinom 2015. i od tada se nalazi na adresi stadiona “Crvena zvezda”. Kompanija ima tri vlasnika. Dvadeset odsto vlasništva ima Milica Knežević, a po 40 odsto Svetlana Lakić i Aleksandra Vučković. Napominje se da je pre Aleksandre Vučković, sve do oktobra 2016, suvlasnik bio Marko Vučković, jedan od glavnih vođa navijača “Crvene zvezde”. Da ima veze s ovom firmom, Vučković je, naglašava se, potvrdio u izjavi za “Kurir”, a nakon toga oglasila se i firma “Ultra kop” iz koje su tvrdili da je Vučković samo zaposlen kod njih i da “poslove dobijaju samo na osnovu kvaliteta”.

Kako je ranije pisao “Insajder”, kompanija “Ultra kop” je tokom 2015, za samo pet meseci postojanja, ostvarila prihod od 31,5 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona. U 2016. imala je četvorostruko veće prihode, kao i povećanje profita na 7,1 milion dinara. I prošlu godinu završila je sa još većim prihodom i profitom. Firma je imala prihod veći od 120 miliona dinara, dok je dobit bila skoro 8,5 miliona dinara. Posao koji je ova firma u oktobru dobila od EPS-a nije jedini posao za državu u ovoj godini.