Goran Radosavljević / Foto: FoNet/Medija centar

Stejt department zabranio Guriju ulazak u SAD zbog slučaja Bitići

Američke vlasti zabranile su ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću – Guriju “zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ističe se da protiv Radosavljevića postoje kredibilni dokazi da je umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla u Srbiji, posle rata na Kosovu 1999. godine, prenosi “Glas Amerike”. Radosavljević je javno označen prema Zakonu o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta, sekciji 7031(c), koja omogućava da u slučajevima kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umešani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD. Radosavljević je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da ga “niti interesuje niti pogađa odluka” Stejt departmenta i odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići. “Ne želim da reagujem na takvu vest, niti me interesuje niti me pogađa takva odluka. Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsesns da pričam o tome uopšte”, rekao je Radosavljević. Kako se podseća, Radosavljevića, koji je član SNS, članovi porodice Bitići označili su kao odgovornog za ubistvo tri njena člana – braće Ilija, Agrona i Mehmeta u julu 1999. godine u Petrovom Selu blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, potvrdio je ranije da je Radosavljević bio pod opservacijom. “Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija ne bi se on šetao po ulici“, poručio je Vukčević januara 2016. “Mi smo u priličnoj meri uspeli da rasvetlimo tu situaciju, ali sticajem okolnosti nismo završili. Saslušano je više lica, osumnjičeni Guri, više svedoka koji su bili na položajima da su mogli znati šta se dogodilo. Vršile su se takve opstrukcije i na mene, čak i od mojih najbližih saradnika”, kazao je Vukčević za N1. Njegova naslednica na mestu tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković navela je u martu ove godine da Tužilaštvo nastavlja da radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Podsetimo, krajem juna ove godine Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da bi vlastima u Srbiji prioritet trebalo da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići. U rezoluciji se navodi da pojedince odgovorne za ubistvo treba izvesti pred lice pravde, pošto “još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine”. Na hronologiju događaja u slučaju nakon ubistva braće Bitići nedavno je podsetio Istinomer u svom tajmlajnu.