Nebojša Medojević / Foto: N1

Ustavni sud oslobodio zatvora Medojevića i Kneževića, protesti se nastavljaju

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnim član Zakonika o krivičnom postupku na osnovu kojeg je Viši sud doneo odluku o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića zbog odbijanja da svedoče.

To znači da bi Medojević, čim dobije rešenje Ustavnog suda, trebalo da bude pušten iz zatvora, a da će Knežević bez straha od hapšenja moći da izađe iz zgrade parlamenta gde boravi već 13 dana. Tročlano veća Ustavnog suda nije juče bilo saglasno o uvođenju privremenih mera na osnovu kojih bi bilo obustavljeno izvršenje kazne zatvora za Medojevića i Kneževića, što su tražili njihovi advokati, pa je o tome morao da se izjasni sud na jučerašnjoj sednici. Sudije su, međutim, izlazak iz ove situacije našle tako što su proglasile neustavnim član ZKP-a koji se odnosi na stavljenje u zatvor u slučaju da se odbija svedočenje. Taj član eksplicitno ne predviđa obavezu skidanja imuniteta u slučaju hapšenja poslanika, što je ustavna obaveza, osim ako su uhvaćeni u vršenju krivičnog dela za koje je predviđena kazna zatvora duža od pet godina. Medojević je uhapšen, a da mu prethodno nije skinut imunitet. On je u zatvoru od 30. novembra, gde je prvih dana štrajkovao glađu. Nakon preporuke lekara, prekinuo je štrajk, a u bolnici je bio i poslednja dva dana. Podsetimo, Medojeviću i Kneževiću sud je odredio kaznu zatvora zbog odbijanja da svedoče u predmetima o primanju i davanju mita. Na osnovu odluke Višeg suda Medojević je kažnjen sa ukupno četiri meseca zatvora zbog odbijanja da svedoči u dva slučaja. Njegovi advokati tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidelo Specijalnom tužilaštvu koje je tražilo da se on uhapsi.

A čelnici Demokratskog fronta (DF) optužili su sinoć sa protesta u Podgorici vrh Demokratske partije socijalista da stoji iza naredbe o hapšenju Medojevića i Kneževića. Oni su optužili premijera Duška Markovića, predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i ministra pravde Zorana Pažina da su „nalogodavci“ hapšenja dvojice poslanika, dok su predstavnike pravosudne vlasti nazvali „njihovim slugama“. I pored odluke Ustavnog suda, DF je odlučio da nastavi sa protestima i pozvao opoziciju da im se pridruži u “vaninstitucionalnoj borbi” do ostavke vlade i novih izbora. S druge strane, premijer Duško Marković ocenio je da odluka Ustavnog suda “potvrđuje da su institucije kredibilne, sposobne, autonomne i spremne da izvršavaju zakone”.