Foto: Pixabay.com

Konzervativna stranka izglasala poverenje Terezi Mej

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke izglasali su juče poverenje premijerki Terezi Mej, pa će ona u narednih godinu dana ostati na čelu partije.

Mej je dobila 200 glasova “za”, a 117 poslanika glasalo je “protiv”. Inače, poslanici Konzervativne stranke glasanje su pokrenuli nezadovoljni postignutim sporazumom o Bregzitu, a nakon što je stiglo 48 pisama sa zahtevom za glasanje o poverenju. Prema propisima, novo glasanje  ne može biti održano u narednih godinu dana. Mej je nakon glasanja izjavila da se posao oko Bregzita nastavlja i da je potrebno da se političari ujedine. “Posle ovog glasanja treba da nastavimo s poslom sprovođenja Bregzita za britanski narod i građenja bolje budućnosti za ovu zemlju”, navela je Mej i pozvala političare da počnu da deluju u nacionalnom interesu. Prema njenim rečima, odgovornost poslanika vladajuće Konzervativne stranke je da “ujedine zemlju i izgrade državu koja radi u korist svih”. Naglasila je da je zadovoljna što su je poslanici podržali. “Iako sam zahvalna za podršku, značajan broj mojih kolega je glasao protiv mene. Čula sam šta su govorili”, navela je Mej.

Konzervativni poslanik Alek Šelbruk kazao je da je Mej pred poslanicima svoje partije izjavila da planira da napusti funkciju pre narednih parlamentarnih izbora 2022. “Ona je rekla da se neće kandidovati 2022”, rekao je Šelbruk novinarima.