Nenad Popović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Popović ponovo nije došao na suđenje protiv KRIK-a

Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK) objavila je juče da se ministar bez portfelja Nenad Popović ponovo nije pojavio na suđenju po sopstvenoj tužbi protiv KRIK-a, posle čega je sudija Slađana Pantović najavila da će zatvoriti slučaj ukoliko se to još jednom dogodi.

To je peti put da Nenad Popović nije došao da svedoči na suđenjima koja su po njegovim tužbama pokrenuta protiv KRIK-a. Dosad su opravdanja bila putovanja u Rusiju, a juče je, kako su objasnili Popovićevi advokati, krenuo ka sudu, ali su ga iz Vlade hitno pozvali da se vrati. Sudija Slađana Pantović rekla je advokatima da naknadno dostave dokaz o tome da je Popović bio sprečen da dođe i ukazala im da on mora da isplanira svoje obaveze tako da se odazove pozivu suda. Ovo je drugi put da se Popović ne pojavljuje u ovom postupku, a trebalo je da obrazloži šta je u tekstu „Rajski papiri“ netačno i šta je kod njega proizvelo duševni bol. Naime, Popović je podneo četiri tužbe zbog objavljivanja istraživanja i tekstova o njegovom bogatstvu i ofšor firmama. Svakom tužbom zatražio je naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali se nijednom nije pojavio na sudu kako bi bio saslušan.

KRIK naglašava da je Popović odbio da razgovara sa njihovim novinarima pre objavljivanja priče. Takođe, KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kome je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.