Brankica Janković / Foto: FoNet/TV FoNet

Osuda nove skandalozne naslovne strane “Ilustrovane politike”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je juče naslovnu stranu “Ilustrovane politike” na kojoj se, kako je navela, “na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti”, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Đampjetrina, vređaju verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

Naime, “Ilustrovana politika” objavila je na naslovnoj strani likove novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov “Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan”. Poverenica je navela da naslovna strana “Ilustrovane politike” nedvosmisleno prikazuje sve što je Ustavom Srbije zabranjeno. “Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije”, navela je poverenica.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je žaljenje “što ni nova naslovna stranica ‘Ilustrovane politike’ nije po merilima dobrog ukusa, a to se dešava po drugi put u poslednje vreme, odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije”. “Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke “Studija B” Barbare Životić”, navodi se u saopštenju Ministarstva. A predsednik Srbije osudio je uvrede i pretnje upućene novinarkama “Studija B” zbog izveštavanja sa protesta opozicije u Beogradu, ali i uvrede na račun predsednika i članice Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Predsednik Komisije Veran Matić pozvao je juče sve koji su se “bez argumenata oglašavali” povodom upozorenja članova te Komisije da se na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije izostavljaju dokazi, da se oglase i o kampanji “Ilustrovane politike” za oslobađanje optuženih. Matić je u pisanoj izjavi ukazao da već mesec dana traje kampanja savetnika glavnog urednika “Ilustrovane politike” Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Ćuruvije proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza. A sinoć se oglasio i Goran Kozić, saopštavajući da podnosi ostavku.”Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u ‘Politikinoj’ kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu”, naveo je Kozić u izjavi dostavljenoj “Tanjugu”.