Foto: Pixabay.com

Evropski zvaničnici odbijaju nove pregovore o Bregzitu

Evropski zvaničnici odbacili su juče mogućnost da ponovo pregovaraju s britanskom premijerkom Terezom Mej o dogovoru o Bregzitu, pošto je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

Mej je krenula u operaciju spasavanja dogovora i posetu zemljama EU kako bi zatražila “uveravanja” za sporazum o razlazu koji bi mogla da provuče kroz britanski parlament. Naime, ona je u ponedeljak povukla sporazum s glasanja u britanskom donjem domu, pošto je bilo jasno da nema većinu. Portparol premijerke Džejms Slek izjavio je da britanska vlada namerava da glasanje u parlamentu u Londonu bude pre 21. januara. On je kazao da će sporazum biti pred poslanicima kada Mej dobije “uveravanja” iz EU o odredbi o zajedničkim carinskim pravilima koja su izazvala protivljenje poslanika dogovoru o razlazu. Tereza Mej je izjavila sinoć u Briselu da postoji obostrana odlučnost da se reši problem granice sa Irskom i da je tražila garancije da će takozvani “bekstop plan” za irsku granicu biti preciznije utvrđen. Reč je o privremenom carinskom aranžmanu, čiji je cilj da ne dođe do uspostavljanja kontrolnih punktova na irskoj granici ukoliko ne bude pronađeno dugoročno rešenje za taj problem. Mej je istakla da “bekstop plan” ne može biti izostavljen iz sporazuma, ali je neophodno da se utvrdi da će on biti “samo privremen”, preneo je BBC.

A posle sastanka s britanskom premijerkom u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne “postoji mogućnost” promene sporazuma postignutog između Brisela i Londona o istupanju Velike Britanije iz EU. Prethodno, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je nove pregovore o sporazumu, ali je rekao da bi elementi dogovora o Bregzitu mogli biti razjašnjeni, preneo je AP. Naglasio je da je postignut dogovor “najbolji moguć” i “jedini moguć”. Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne delove dogovora o razlazu s Velikom Britanijom, ali da nisu spremne za velike promene. On je rekao da “uvek postoji politička opcija za razjašnjenje, ako je to potrebno”, dodajući da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora. Šef danske diplomatije odbio je da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije koja bi pomogla da sporazum prođe parlament u Londonu.