Nebojša Medojević / Foto: N1

Protest pristalica Demokratskog fronta zbog Medojevića i Kneževića

Ispred zgrade crnogorskog parlamenta sinoć su se okupili članovi i pristalice Demokratskog fronta, protestujući zbog odluke Apelacionog suda koji je odbio žalbu na određivanje pritvora poslanicima DF-a Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću i time potvrdio rešenje Višeg suda o njihovom pritvoru do dva meseca zbog odbijanja svedočenja.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, policija je privela jednog od okupljenih zbog vređanja policajca. Održan je i sastanak poslanika DF sa predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem kako bi razjasnili da li policija može da bez odobrenja predsednika Skupštine uđe u zgradu parlamenta, u kojoj boravi Knežević, što će biti odlučeno danas na Kolegijumu. Bez obzira na odgovor, iz DF-a je poručeno da će biti uz Kneževića i da se on neće dobrovoljno predati. Takođe, iz Demokratskog fronta najavljuju da će se od danas svakog dana okupljati ispred Skupštine Crne Gore.

A Nebojša Medojević štrajkuje glađu od kada je smešten u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu kraj Podgorice, saopštila je njegova supruga Marina Medojević. Ona je navela da je njen muž “kidnapovan po nalogu Višeg suda”, uz skandalozno obrazloženje da njemu nije određen pritvor, već da je stavljen u zatvor. U Srbiji, o celom slučaju izjasnio se deo opozicije – Savez za Srbiju apeluje na Vladu Srbije da od Crne Gore zatraži puštanje Medojevića na slobodu, dok su Liberalno-demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine vlastima preporučile uzdržanost. Iz Vlade Srbije oglasio se jedino ministar Nenad Popović koji je izjavio da režim u Podgorici “nastavlja da sprovodi identitetski genocid na Srbima u Crnoj Gori”.