Emanuel Makron / Foto: FoNet/TV FoNet

Makron zatražio nove pregovore sa “Žutim prslucima”

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je juče od premijera Eduara Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih partija u zemlji i predstavnicima pokreta koji stoji iza protesta zbog povećanja poreza na gorivo.

Makron je juče u Jelisejskoj palati održao hitan sastanak s Filipom, ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom i ministrom ekologije Fransoom de Rižijem, na kojem su razmatrane nasilne demonstracije pokreta “Žuti prsluci” u Parizu. Jelisejska palata je posle sastanka saopštila da je Makron tražio i da Kastaner razmotri izmene bezbednosnih procedura kako bi se obuzdali nasilni protesti, prenosi AP. Planirani sastanak Filipa s predstavnicima “Žutih prsluka” nije održan prošle nedelje zbog odbijanja zahteva da ti pregovori budu uživo prenošeni. Kastaner i njegov zamenik govoriće sutra pred parlamentarnom komisijom povodom eskaliranja protesta u pobunu.

Podsetimo, na subotnjem protestu u Parizu uhapšeno je više od 400 ljudi, a povređeno više od 130 osoba. Pokret “Žuti prsluci” organizuje proteste širom Francuske od 17. novembra zbog najavljenog povećanja taksi na gorivo u sklopu ekoloških mera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikom predsednika Makrona. Pokret je najpre okupljao vozače, ali on sve više raste i obuhvata široku grupu ljudi koji se bune i zbog visokih poreza i skupih troškova života. Policija je saopštila da su u pobuni, u koju se pretvorio protest, učestvovali i krajnje desni i krajnje levi aktivisti, kao i “veliki broj” demonstranata koji su nosili žute prsluke. Istaknuto je da je zapaljeno šest zgrada, 130 barikada i 112 automobila, a da su u sukobima s pripadnicima policije neki od učesnika demonstracija koristili čekiće, baštenske alate i sprejeve. Kako je saopšteno, u subotu su vandali zapalili više desetina automobila, pljačkali prodavnice, uništavali privatne kuće i kafiće, a na meti je bila i Trijumfalna kapija. Francuske vlasti ocenile su da je reč o najvećim neredima u Parizu od 1968. godine. Portparol Vlade Benžamin Grivo izjavio je da će Francuska razmotriti uvođenje vanredne situacije kako bi sprečila nove građanske nemire.