Foto: Pixabay.com

Ministarstvo pravde: Zakon o poreklu imovine “u završnoj fazi”

Zakon o poreklu imovine već godinama je u „završnoj fazi“, iako su njegovo donošenje po nekoliko puta najavljivali predstavnici svake vlasti, uključujući i aktuelnu.

Na konkretno pitanje “Insajdera” kada će biti završen, u Ministarstvu pravde, u kome se tvrdi da je izrada zakona u finalnoj fazi, međutim, nisu dali precizan odgovor. Umesto toga rečeno je da će nacrt zakona javnosti biti dostupan kada se usaglase sva rešenja. “Članovi radne grupe, koji dolaze iz redova Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i Poreske uprave, nalaze se u finalnoj fazi izrade nacrta teksta zakona, i kada usaglase sva rešenja, nacrt će biti javno dostupan i biće otvorena javna rasprava, kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju s tekstom“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde. Osim toga, u Ministarstvu navode da je pre donošenja Zakona bilo potrebno uvesti novi sistem u organizaciji sudova i tužilaštva i drugih postupajućih organa, izmene i dopune Krivičnog zakonika, kao i odgovarajuća specijalizacija i obuka državnih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija. „Sada kad su postavljene sistemske osnove za efikasnu borbu protiv korupcije i finansijskog kriminala, može se finalizovati nacrt ovog zakona. Ovaj zakon treba da omogući unakrsnu proveru imovine i prihoda nekog lica i da ustanovi, da li postoji nezakonito sticanje bogatstva“, navodi se u odgovoru “Insajderu”. Ministarstvo ističe da će zakon značajno unaprediti borbu protiv sive ekonomije i finansijskog kriminala i dati državi efikasan mehanizam da utvrdi da li se neko nezakonito bogatio, i ako jeste, „da imovinu koja je nezakonito stečena drakonski oporezuje“. Kako nacrt zakona još nije završen, i dalje se sa sigurnošću ne zna i koji će vremenski period zakon obuhvatati i da li će se primenjivati retroaktivno. “Insajder” navodi da će, ukoliko se provera bude odnosila samo na period od pet godina, ostati neispunjeno obećanje da će biti razotkriveni oni koji su učestvovali u sumnjivim transakcijama preko državnih of-šor računa na Kipru, “a koji su nakon 5. oktobra 2000. u procesu privatizacije propalih fabrika praktično postali vlasnici države”. Iako Zakon o poreklu imovine nije donet, u Srbiji postoje zakonske regulative kojima je moguće proveriti da li oni koji imaju velika bogatstva zaista prijavljuju imovinu na koju se naplaćuje porez. Međutim, kako je ranije pisao “Insajder”, u Srbiji, uprkos najavama da će početi primena ove već postojeće zakonske mogućnosti, i dalje nema unakrsne provere imovine.

Podsetimo, o donošenju Zakona o poreklu imovine govori se od 6. decembra 2001. godine, kada je tadašnji član vladinog Saveta za borbu protiv korupcije profesor Čedomir Čupić prvi pokrenuo javnu raspravu. Od tada do danas mnogi funkcioneri najavljivali su donošenje zakona. Aleksandar Vučić je još u novembru 2012, kao prvi potpredsednik Vlade Srbije, najavio da će se predlog ovog zakona naći pred poslanicima početkom 2013, a zatim je taj rok pomerio na jun te godine. Početkom 2015. Vučić je izjavio da je u planu da tokom te godine zakon bude usvojen, da bi u avgustu 2016. najavio usvojanje zakona do kraja te godine.