Johanes Han/ Foto: FoNet/ Marija Đoković

Han danas u Beogradu i Prištini razgovara o kosovskim carinama

Evropski komesar za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han posetiće danas Beograd i Prištinu, gde će razgovarati o odluci Vlade Kosova o uvođenju carina na robu iz Srbije i BiH, navodi se u Tviter poruci iz Hanovog tima.

U saopštenju Evropske komisije ističe se da će Han ponoviti stav EU koja poziva na ukidanje te odluke i naglasiti da je fokus potrebno usmeriti na unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, principe oko kojih su složili Kosovo i svi partneri Zapadnog Balkana. Han bi u Prištini, kako je rečeno, trebalo da razgovara s premijerom Ramušom Haradinajem i s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem. Pozivajući se na nezvanične informacije, RTS je javila da će Han pre Prištine nakratko posetiti Beograd da bi razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Kriznog štaba i Srpske liste Goran Rakić rekao je da su poslanici Srpske liste ušli u prostorije parlamenta Kosova u Prištini, gde će sačekati Hana, kako bi ga upoznali sa “antisrpskim potezima Prištine, koji vode humanitarnoj katastrofi uperenoj protiv srpskog naroda”. A potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da Han nema u svojoj agendi sastanak sa poslanicima te liste tokom posete Prištini, ali da će ga oni sačekati u prostorijama Skupštine Kosova kako bi ga upoznali sa štetnostima odluke o taksama od 100 odsto za uvoz srpske robe. “Ono što smo dobili kao odgovor na zahtev da se sastanemo sa njim nakon što smo započeli ovaj demokratski politički protest, jeste da su oni primili poruku, a isto su nam potvrdili predstavnici EU ovde u Prištini. Za sada nemamo potvrdu sastanka, ali ono što je činjenica i naš stav je da ćemo ostati ovde preko noći i sačekati njegov dolazak”, rekao je Simić za RTS.