Sednica Odbora / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Dva ministarstva predložila da pretplata za RTS i RTV bude 220 dinara

Skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je juče predlog resornih ministarstava, za kulturu i informisanje i za rudarstvo i energetiku, da taksa za javne servise Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTV), koja se plaća putem računa za struju, bude povećana sa 150 na 220 dinara.

Obrazloženje je da su poskupeli troškovi života, povećane plate i penzije, a da cena TV pretplate nije menjana od 2014. Poslanik Đorđe Vukadinović je način na koji je predlog obrazložen i oblik u kome je dat okarakterisao kao skandalozan i upitao zašto nisu stigli izveštaji o racionalizaciji RTS i RTV. Ukazao je na činjenicu da TV taksa poskupljuje za 40 odsto, a da troškovi života, po svim parametrima koje je dala zvanična državna statistika, nisu toliko povećani. Odgovarajući na navode Vukadinovića, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da je javni medijski servis “najbolji prijatelj svake nacije” i da taksa koja se plaća za to ne predstavlja nikakav namet, nego “obavezu svakog građanina”. “Mislim da je došlo krajnje vreme da se ovde cene malo podignu. Mislite da je to mnogo – ja mislim da nije”, naglasio je Gajović. On je objasnio da je za četiri godine u Srbiji sve poskupelo, a TV pretplata nije i da bi povećanje trebalo da “stvori ambijent da oba javna servisa imaju manje finansijskih problema, posebno RTV”.  Kako je podsetio “Danas”,Vlada Srbije ukinula je  privremeno pretplatu od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima ponovo uvela, ali pod nazivom „taksa“. Odlučeno je da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi svega 150 dinara, koliko su građani plaćali prethodne tri godine godine. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra ove godine, pa da se ponovo finansiranje javnih servisa vrati isključivo putem taksi. Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finanisiranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine, s tim što se deo koji će izdvajati građani biti veći za 70 dinara, tačnije 220 dinara.

Inače, SNS je svoju predizbornu kampanju 2012. godine počela obećanjem da će TV pretplata biti ukinuta. To je izjavila tadašnja šefica ekonomskog tima SNS Jorgovanka Tabaković. „Predlog kako da građanima uštedimo jeste da ih lišimo suvišnog troška, neplaćanjem i ukidanjem televizijske pretplate.“ (Fonet, 8. 3. 2012. godine). Posle dolaska na vlast SNS-a pretplata je ostala, a nakon čestih pitanja građana da li će ona biti ukinuta, lider SNS i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je: “TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati.” (Tviter, 23. 5. 2013. godine) Godinu dana kasnije, posle pobede na parlamentarnim izborima, tada premijer Vučić kazao je da će pretplata biti ukinuta, ali je dodao da će to biti učinjeno na određeno vreme.