Milan Radoičić / Foto: FoNet, A. Levajković

Vučić: Sa sigurnošću možemo tvrditi da Milan Radoičić nije ubio Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da srpska država i policija sa sigurnošću mogu da tvrde da Milan Radoičić nije ubio lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

On je za RTS kazao da Radoičić “nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju” na ubistvo Ivanovića. Istakao je da je Radoičić juče saslušan u Beogradu i da je utvrđeno da nije učestvovao u ubistvu  Ivanovića. “On je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje”, kazao je Vučić. Dodao je da je Priština htela da ubije Radoičića prilikom pokušaja hapšenja pre nekoliko dana. “Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici i kome je nuđeno da optuži Radoičića kako bi mogli da upakuju celu priču i optuže Beograd”, kazao je Vučić, koji je naglasio da je Ivanović ubijen u 8.14, a da su pozivi u 8.16 i 8.23 bili upućeni Hitnoj pomoći i vatrogascima, te da nije bilo poziva Milanu Radoičiću. Napomenuo je da je Radoičić “uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice”.

A “Insajder” je podsetio da su novinari te redakcije u više navrata pokušali da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu, ali su oni listom tvrdili da ga ne poznaju. Tako je predsednik Vučić 19. februara ove godine u emisiji „Ćirilica“ na TV “Hepi” istakao da nikada nije sreo Radoičića, niti je, a da zna, sa njim razgovarao, ali nije isključio mogućnost da je Radoičić bio prisutan na nekom sastanku. Međutim, iako je rekao da s Radoičićem nikada nije razgovarao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017. upravo njemu pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu. “Hvala im što čuvaju Srbiju na KiM, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, izjavio je Vučić. Da ne zna ništa o ulozi Radoičića tvrdio je na pitanja “Insajdera” nekoliko puta i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, iako postoje snimci i fotografije na kojima su njih dvojica zajedno. Sličan odgovor dao je i ministar policije Nebojša Stefanović. Ni Đurić ni Stefanović nisu objasnili zašto Radoičić pregovara u ime kosovskih Srba sa vlastima u Prištini, ako već nema nikakvu funkciju. A kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je krajem prošle godine da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“, među kojima je i Radoičić, ističući da je on neko ko je “bitan za sve“.