Posle sednice dve vlade/Foto: FoNet/Facebook, Haradinaj

Rama podržao kosovsku odluku o taksama

Vlade Kosova i Albanije održale su juče u Peći petu po redu zajedničku sednicu. Potpisano je devet sporazuma, među kojima su i oni koji se odnose na to da Kosovo i Albanija za šest meseci ujedine carine, smanje carinske i ukinu roming tarife.

Potpisani su i sporazumi o priznavanju vozačkih dozvola, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, o saradnji iz oblasti zdravlja, brige o omladini, priznavanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, zatim sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine. Kako navodi “Glas Amerike”, premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama izjavili su da je saradnja Albanije i Kosova više nego neophodna. “Albanija je uvek mogla da računa na Kosovo i uvek će moći, kao što je i Kosovo uvek moglo da računa na Albaniju i to je dokazano 1999. godine, tokom najtežih dana naših života kao nacije”, rekao je Haradinaj. A Rama se založio da Priština i Tirana uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao njihovoj zajedničkoj integraciji u EU do 2025. godine. Albanski premijer je ocenio da je jučerašnja zajednička sednica najznačajnija do sada. “Bio je to sastanak od posebnog značaja i želim da naglasim da je to bila najproduktivnija sednica do sada, jer je imala konkretne rezultate i zato što su procesi koji su započeti u fazi ostvarivanja”, kazao je Rama. Komentarišući odluku kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, on je istakao da je to bio odgovor na nepravdu koja je učinjena Kosovu često i uz podršku različitih evropskih država. “Ovo je iracionalan uslov u normalnim uslovima, ali je normalan u iracionalnoj situaciji. Svako ko misli da je taksa ekonomska greši, ona je politička zbog pristupa Srbije”, rekao je premijer Albanije. Haradinaj se osvrnuo i na ideju o korekciji granice između Kosova i Srbije, rekavši da se tako nešto neće desiti dokle god bude Albanaca na Kosovu. “Ko misli da uzme zemlju Kosova, greši, bez obzira da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god da je. Ni metar se više ne može uzeti. Ovo je albanska zemlja koja je natopljena krvlju. Srbija ako želi neka nas prizna. Pogrešno je razmišljati o teritorijalnim rešenjima između Kosova i Srbije”, naglasio je Haradinaj.

Nakon sednice u Peći, članovi albanske i kosovske vlade slikali se se tako što su ruke postavili u položaj dvoglavog orla, simbola albanske zastave. Ovu fotografiju objavio je na svom “Fejsbuk” profilu Ramuš Haradinaj.