Vladimir Vukčević/ Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Vukčević: Premijerka svojim stavovima Srbiju vraća unazad

Srbija se, kada je u pitanju suočavanje sa prošlošću, “vraća unazad” i deluje kao društvo koje ne pokazuje empatiju prema žrtvama, izjavio je u intervjuu za FoNet bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji smatra da premijerka, negiranjem genocida u Srebrenici, “baca ljagu na nas”.

Vukčević je upozorio je da medijska promocija ljudi koji su osuđeni za ratne zločine kreira u svesti mladih sliku da su oni učinili herojska dela.

Upitan da li su problemi sa Kosovom posledica i toga što je pitanje statusa pretpostavljeno pomirenju i suočavanju sa prošlošću obe strane, Vukčević je rekao da je to “domen politike”, ali da može da kaže “da u svakom slučaju nismo uspeli”.
U regionalnoj komunikaciji generalno se “forsira mržnja, a ne tolerancija, odnosno pomirenje” i napomenuo da je politička klima u zemlji takva da se “daje prostor ljudima koji su osuđeni ratni zločinci”.
“Povrh svega, član parlamenta je čovek koji je pravosnažno osuđen i koji sudeluje u izglasavanju zakona, što je udar na parlament”, ocenio je Vukčević.
Osvrćući se na slučaj “Žuta kuća”, Vukčević je ukazao da pogrešnu percepciju da je za njegovo otkrivanje zaslužan Dik Marti, umesto naše tužilaštvo, ali je rezignirano primetio da “sada od tog slučaja više nema ništa”.
Vukčević je konstatovao i da su stvari na regionalnom nivou, u pogledu saradnje tužilaštava, u jednom trenutku “postale pozitivne” i da su izveštaji koje su Karla del Ponte i Serž Bramerc podnosili Savetu bezbednosti bili “pozitivni”, ali da se odjednom “sve raspršilo”, jer se u svim zemljama “promenila politička klima”. Na pitanje da li to znači, kada je reč o Srbiji, da delovanje insititucija, poput Tužilaštva za ratne zločine, zavisi od političke klime, on je odgovorio da “mnoge stvari zavise i od ličnosti”.
“Takve institucije moraju da predvode snažne i ličnosti sa integritetom”, istakao je Vukčević i potvrdio da je, kao tužilac za ratne zločine, imao pritiske, naročito “u periodu vlade Vojislava Koštunice, ali da nije trpeo posledice”.
On se osvrnuo i na nedavni intervju premijerke Ane Brnabić za Dojče vele, rekavši da “ona mora da zna da, kao članica Ujedinjenih nacija, mi moramo da poštujemo međunarodne organizacije, poput Haškog tribunala sa kojim imamo i zakon o saradnji, dve pravosnažne presude za genocid, uključujući i Rezoluciju o Srebrenici koja se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu“.
“Znate, svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, ali premijerka nas takvim stavovima u velikoj meri vraća unazad”, ocenio je Vukčević, koga to podseća na “situaciju kada je onaj mučeni Kostić, u trenutku kada su nam uvodili sankcije, rekao kako ćemo jesti korenje”. On je primetio i da stavovi ministarke pravde, pa i premijerke, da Haški sud nje učinio dovoljno na polju pomirenja, govore da “one ne shvataju ulogu Suda”.